ΚΟΣΜΟΣ

Eλεύθερη η Νορβηγίδα που βιάσθηκε στο Ντουμπάι

Eλεύθερη η Νορβηγίδα που βιάσθηκε στο Ντουμπάι

Ελεύθερη είναι πλέον, κατά δήλωσή της η Νορβηγίδα η οποία βιάσθηκε και στη συνέχεια καταδικάστηκε από δικαστήριο του Ντουμπάι.

Η σχεδιάστρια εσωτερικού χώρου Μάρτε Ντέμπορα Ντάλελβ βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι τον Μάρτιο, όταν, όπως ισχυρίζεται, βιάσθηκε στο Ντουμπάι.

Κατήγγειλε τη σεξουαλικού χαρακτήρα επίθεση, ωστόσο η δικαιοσύνη της χώρας της καταλόγισε ψευδορκία, σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και κατανάλωση αλκοόλ, καταδικάζοντάς την σε 16μηνη φυλάκιση.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση τόσο από πλευράς οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και από πλευράς των νορβηγικών αρχών.

Η κ. Ντάλελβ έλαβε πίσω το διαβατήριό της και πλέον είναι ελεύθερη να εγκαταλείψει το Ντουμπάι, επιβεβαίωσε, μιλώντας στο BBC, νορβηγός αξιωματούχος.

Δεν πρόκειται να απελαθεί, οπότε αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα της εντός των επομένων ημερών.

Εργαζόμενος στο Κέντρο Νορβηγών Ναυτικών στο Ντουμπάι, όπου διαμένει η κ. Ντάλελβ από την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι η ίδια είναι «ανακουφισμένη και χαρούμενη» από την τροπή των γεγονότων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Εσπέν Μπαρτ Άιντε, με μήνυμά του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σημείωσε: «Η Μάρτε απελευθερώθηκε! Ευχαριστούμε όλους όσους προσφέρθηκαν ενυπογράφως να βοηθήσουν!».

Η νορβηγική κυβέρνηση τονίζει ότι βρισκόταν σε καθημερινή επαφή με τις αρχές του Ντουμπάι δια της διπλωματικής οδού από την ημέρα της καταδίκης της κ. Νταλέλβ, η καταδίκη της οποίας «αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κ. Νταλέλβ είχε δημοσιοποιήσει την καταδίκη της την περασμένη εβδομάδα με σειρά συνεντεύξεων.

Ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε νυκτερινή έξοδο με συναδέλφους της στις 6 Μαρτίου, όταν και δέχθηκε τη σεξουαλική επίθεση.
Μετά την καταγγελία του γεγονότος στην αστυνομία, της κατασχέθηκε το διαβατήριο, ενώ της αφαιρέθηκαν και τα χρήματά της.