ΚΟΣΜΟΣ

Απέπεμψαν υπουργό από τη Βουλή

Απέπεμψαν υπουργό από τη Βουλή

Υπέρ της αποπομπής του υπουργού Εσωτερικών Γουλάμ Μοτζταμπά Πατάνγκ ψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο του Αφγανιστάν, εξέλιξη που αναλυτές χαρακτηρίζουν πλήγμα για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, την ώρα που οι ξένες μάχιμες δυνάμεις που δρουν υπό την διοίκηση του NATO επιταχύνουν την διαδικασία αποχώρησής τους.

Το πολυδιασπασμένο κοινοβούλιο, το οποίο τον Αύγουστο είχε ψηφίσει υπέρ της αποπομπής των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας, ανέφερε ότι ο Πατάνγκ, επικεφαλής ως εκ της θέσης του της αφγανικής αστυνομίας, η οποία αριθμεί 175.000 άνδρες, είναι υπεύθυνος για την επιδείνωση της ασφάλειας, ιδίως κατά μήκος της εθνικής οδού που οδηγεί από την πρωτεύουσα Καμπούλ στην Κανταχάρ – μια κρίσιμης σημασίας οδική σύνδεση η οποία στοχοθετείται συχνά από τους Ταλιμπάν.

«Ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, με 136 ψήφους σε βάρος του, αποπέμπεται από το υπουργείο και ζητώ από τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν να ορίσει ένα άλλο πρόσωπο σε αυτήν την θέση», είπε ο πρόεδρος της βουλής Άμπντουλ Ραούφ Ιμπραχίμι.

Εναντίον της πρότασης αποπομπής του υπουργού τάχθηκαν 60 υπουργοί.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής, σημειώνει το ΑΜΠΕ, την ώρα που η κυβέρνησή του προσπαθεί να ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών και της σχεδιαζόμενης αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων το 2014.

Ο Καρζάι είχε σε προηγούμενες ανάλογες περιστάσεις επιλέξει να διατηρήσει στις θέσεις τους, ως υπηρεσιακούς, υπουργούς της κυβέρνησής του μετά από τις ψηφοφορίες στη βουλή για την αποπομπή τους.