ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε πού είχαν κρύψει το πολεμικό υλικό στο βορειοκορεατικό πλοίο

Δείτε πού είχαν κρύψει το πολεμικό υλικό στο βορειοκορεατικό πλοίο

Την ανακάλυψη των ατράκτων δύο πολεμικών αεροσκαφών Mig-21 εντός του φορτίου του βορειοκορεατικού πλοίου, το οποίο είχε δεσμευθεί την προηγούμενη εβδομάδα για παράνομη μεταφορά όπλων, ανακοίνωσαν οι αρχές του Παναμά.

Το πολεμικό υλικό, το οποίο δεν είχε δηλωθεί ως τμήμα του φορτίου, ήταν κρυμμένο κάτω από σάκους με ζάχαρη.

Η Κούβα έχει δηλώσει επισήμως ότι πρόκειται για υλικό ιδιοκτησίας της και παλαιάς σοβιετικής κοπής, το οποίο έστελνε στη Βόρεια Κορέα για επισκευή.

Ο Παναμάς έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν το κατά πόσο η υπόθεση στοιχειοθετεί παραβίαση, από πλευράς Βόρειας Κορέας, των κυρώσεων τις οποίες έχει επιβάλει στην Πιονγιάνγκ ο ΟΗΕ, λόγω της επιμονής της στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο εισαγγελέας Χαβιέ Καραμπάγιο δήλωσε ότι οι άτρακτοι των αεροσκαφών ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας σε κοντέινερ τα οποία δεν είχαν εξετασθεί μέχρι τώρα.

Το πλοίο Τσονγκ Τσον Γκανγκ δεσμεύθηκε στις 15 Ιουλίου, όταν οι αρχές του Παναμά το θεώρησαν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών, ωστόσο στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι μετέφερε πολεμικό υλικό.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, Άνα Μπελφόν, οι άτρακτοι των αεροσκαφών ανέδιδαν ακόμη οσμή καυσίμου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο λιμάνι του Μανσανίγιο, όπου βρίσκεται δεσμευμένο το βορειοκορεατικό πλοίο.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα φθάσουν στον Παναμά στις 5 Αυγούστου ώστε να εκτιμήσουν τη βαρύτητα της υπόθεσης, ενώ η ίδια η Βόρεια Κορέα έχει χαρακτηρίσει την μεταφορά «μέρος νόμιμης συμφωνίας» της με την Κούβα και έχει καλέσει τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής να αποδεσμεύσει πλοίο και πλήρωμα.

Τα 35 μέλη του τελευταίου κρατούνται, ενώ τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ότι εξέθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Καναδά.