ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Βουλευτές και υπουργοί πολιορκήθηκαν από το πλήθος (βίντεο)

Βουλγαρία: Βουλευτές και υπουργοί πολιορκήθηκαν από το πλήθος (βίντεο)

Τριάντα βουλευτές, υπουργοί και δημοσιογράφοι, «πολιορκήθηκαν» για περισσότερο από πέντε ώρες την Τρίτη το βράδυ στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της κυβέρνησης και της «ολιγαρχίας», που ηγείται της χώρας.


Περίπου 2.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), περικύκλωσαν το κοινοβούλιο, στο οποίο συνεδρίαζαν τρεις επιτροπές για την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού.

Τρεις υπουργοί (ο Οικονομίας, Ντράγκομιρ Στόινεφ, ο Οικονομικών, Πέταρ Τσομπάνοφ και ο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χασάν Αντέμοφ) ήταν στο κοινοβούλιο σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Εκατόν εννέα άτομα συνολικά, βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι του κοινοβουλίου, είχαν παγιδευτεί στο κτίριο, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία επενέβη για να τους «απεγκλωβίσει» βάζοντας τους σε λεωφορεία τα οποία δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από τους διαδηλωτές.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται καθημερινά στη Σόφια για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς. Οι διαμαρτυρίες κατά της φτώχειας το χειμώνα, ανέτρεψαν τη συντηρητική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ.

Η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου, με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, βρίσκεται υπό ασφυκτική και από συνεχείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει η κοινωνία των πολιτών.