ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία:Νέα δανειακή συμφωνία με ΕΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Ρουμανία:Νέα δανειακή συμφωνία με ΕΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ολοκλήρωσε απόψε τις διαπραγματεύσεις για μια νέα προληπτικού χαρακτήρα συμφωνία χρηματοδότησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα.

«Πρόκειται να ανακοινώσουμε τους όρους της συμφωνίας αυτής από κοινού, την Τετάρτη», είπε ο Πόντα, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Πόντα είχε δηλώσει προ ημερών ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευόταν αυτόν τον μήνα μια συμφωνία με στόχο να ανακτήσει η Ρουμανία την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. Μια αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έφτασε στο Βουκουρέστι την 17η Ιουλίου για μια επίσκεψη δύο εβδομάδων.

Η συμφωνία αυτή θα είναι κατά σειρά η τρίτη από το 2009, όταν, εν μέσω της ύφεσης που την έπληττε, η Ρουμανία είχε συνάψει μια συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός προγράμματος δρακόντειων μέτρων λιτότητας.

Τον Μάρτιο του 2011, το Βουκουρέστι είχε συνάψει μια ακόμη συμφωνία για μια γραμμή πιστώσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, ωστόσο από το ποσό αυτό τελικά δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ. Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ είχε ανακοινώσει ότι η συμφωνία του με το Βουκουρέστι στέφθηκε με επιτυχία, αφού η Ρουμανία τήρησε κατά μείζονα λόγο τις δεσμεύσεις της.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πόντα κατάφερε κυρίως να ελέγξει το δημόσιο έλλειμμα της Ρουμανίας, βγαίνοντας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που είχαν κινήσει οι Βρυξέλλες.