ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικά ΜΜΕ για Πάπα: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

Γερμανικά ΜΜΕ για Πάπα: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου περί μη αποκλεισμού των ομοφυλοφίλων. «Καινούριο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκφράστηκε επίσημα ο Πάπας πάνω σε αυτό το θέμα: οι δομές εξουσίας μέσα στο Βατικανό. Εμμέσως επιβεβαίωσε την ύπαρξη ομάδων ομοφυλοφίλων στην Εκκλησία. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι οι ομοφυλόφιλοι αλλά οι κλίκες ως τέτοιες. Και αυτό είναι αλήθεια».

Η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο στο ρεπορτάζ της «Ο Πάπας δείχνει κατανόηση για τους ομοφυλόφιλους». «’Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;’ Ο Πάπας Φραγκίσκος τάσσεται υπέρ μιας ανοιχτής σχέσης μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και των ομοφυλοφίλων. Προβληματικός δεν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός αλλά τα λόμπι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της Kölner Stadt Anzeiger, το οποίο αναφέρεται και στις πρώτες αντιδράσεις: «Οργανώσεις ομοφυλοφίλων χαιρετίζουν τις δηλώσεις του Πάπα, σύμφωνα με τις οποίες οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται αλλά θα πρέπει να εντάσσονται στην κοινωνία. Ίσως είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας δεν χρησιμοποιεί εχθρικά λόγια εναντίον των ομυφυλοφίλων. Θα υπάρξει τώρα μια αλλάγή στο Βατικανό; Αμφίφολο, ωστόσο τέτοιους είδους δηλώσεις είναι κανούργιες, δήλωσε ο Ιταλός βουλευτής Αλεσάντρο Ζαν. Για τον Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ τα λόγια του Πάπα είναι ελπίδα. ‘Κάτι παραπάνω από ελπίδα όμως δεν είναι’ συμπλήρωσε».

Η τσεχική εφημερίδα Hospodarske Noviny γράφει: «Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε το μεγαλύτερο βήμα στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας προς τους ομοφυλόφιλους. Στο άκουσμα των λόγων του ‘ποιος είμαι εγώ για να κρίνω’ θα χτύπησαν καμπανάκια σε όλους όσους φοβούνται τους ομοφυλόφιλους. Για την ίδια την Εκκλησία είναι πολύ σημαντικό ότι ο σημερινός Πάπας, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Βενέδικτο XVI, δεν έχει κάτι εναντίον των ομοφυλόφιλων».

ΠΗΓΗ DW