ΚΟΣΜΟΣ

Νομιμοποιήθηκε η μαριχουάνα στην Ουρουγουάη

Νομιμοποιήθηκε η μαριχουάνα στην Ουρουγουάη

Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, τόσο της παραγωγής όσο και της πώλησής της, ενέκρινε η βουλή της Ουρουγουάης το βράδυ της Τετάρτης.


Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 50 βουλευτές σε σύνολο 96 ύστερα από συζήτηση 14 ωρών, χάρη στις ψήφους του Frente Amplio (FA, αριστερά στην εξουσία), που έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Τώρα, θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία και εφόσον γίνει νόμος, η Ουρουγουάη θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα ελέγχει την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «το κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο και τη ρύθμιση της εισαγωγής, εξαγωγής, φύτευσης, καλλιέργειας, συγκομιδής, παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής της κάνναβης και των παραγώγων της». Στόχος του είναι «η ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των ζημιών από τη χρήση της κάνναβης».

Η χρήση της κάνναβης δεν τιμωρείται σήμερα στην Ουρουγουάη, ωστόσο απαγορεύεται το εμπόριό της.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός -το Ινστιτούτο ρύθμισης και ελέγχου της κάνναβης (IRCCA)- το οποίο θα διαχειριστεί την παραγωγή και διανομή και επίσης θα επιβλέπει την εφαρμογή του νόμου. Οι ενήλικοι καταναλωτές, κάτοικοι της Ουρουγουάης, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι σε ένα μητρώο χρηστών, θα μπορούν να αγοράζουν ως και 40 γραμμάρια το μήνα από φαρμακεία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα υποστηρικτές της νομιμοποίησης που ήταν παρόντες στη Βουλή.