ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αποκαλύψεις βαραίνουν τη Μ. Βρετανία

Νέες αποκαλύψεις βαραίνουν τη Μ. Βρετανία

Οι αποκαλύψεις στην υπόθεση NSA συνεχίζονται. Nέα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύει η Guardian «στοχοποιούν» τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες φαίνεται να δρούσαν ευθέως προς εξυπηρέτηση συμφερόντων των ΗΠΑ.

Με εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες εξαγοράζουν την «ειδική σχέση» τους με τη Βρετανία οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις του φυγόδικου Αμερικανού Έντουαρντ Σνόουντεν και τις οποίες δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά η βρετανική εφημερίδα Guardian. Τα αποδεικτικά έγγραφα που έχουν έλθει στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν, επίσης, πως η εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχαν εκτιμήσει αρχικά.

Στενή συνεργασία μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ-Bρετανίας

Πάνω από 100 εκατομμύρια στερλίνες κατέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας, γνωστή με τα αρχικά GCHQ, την τελευταία τριετία προκειμένου να διασφαλίσει πρόσβαση και επιρροή σε προγράμματα συλλογής πληροφοριών, σύμφωνα με τα διαβαθμισμένα έγγραφα που έδωσε στην Guardian o Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σε αυτά οι Αμερικανοί κάνουν σαφές πως αναμένουν άμεσα κέρδη από την επένδυση τους υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «Η GCHQ θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι εξυπηρετεί τις προτεραιότητες των ΗΠΑ». Η χρηματοδότηση της GCHQ είναι άλλη μια απόδειξη της στενής συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Βρετανίας και παράλληλα προκαλεί ανησυχία για την επικυριαρχία της Ουάσινγκτον στη σημαντικότερη υπηρεσία ασφαλείας της Μ. Βρετανίας, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Και η Κύπρος στα απόρρητα έγγραφα

Αποκαλύπτεται επίσης ότι από το 2010 έχει αυξηθεί κατά 7000 φορές ο αριθμός των παρακολουθήσεων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκατομμυρίων βρετανών πολιτών, παρά το γεγονός ότι το 60% της συλλογής πληροφοριών σε βρετανικό έδαφος εξακολουθεί να ανήκει στην NSA,την Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας.

Τα απόρρητα έγγραφα που έχει στη διάθεση της η εφημερίδα Guardian αποκαλύπτουν επίσης πως η Ουάσινγκτον καταβάλλει το 50% του κόστους συλλογής πληροφοριών από τον βρετανικό υποσταθμό στην Κύπρο, τον μεγαλύτερο εκτός βρετανικού εδάφους. Από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει ακόμη αντίδραση στις νέες αποκαλύψεις, ωστόσο υπουργοί που δεν κατονομάζονται διαψεύδουν ότι η GCHQ κάνει τη «βρώμικη δουλειά» των Αμερικανών.

ΠΗΓΗ DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα γεγονότα 1974 διατάραξαν τις σχέσεις Κύπρου-Δύσης

Οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Τα βρετανικά αρχεία για επαφές με Ντενκτάς-Άγκυρα το Νοέμβριο 1983

Τα γεγονότα 1974 διατάραξαν τις σχέσεις Κύπρου-Δύσης

Το διάγγελμα της Ελισάβετ Β΄ σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Ροή Ειδήσεων