ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή:Κατηγορίες σε αποστράτους για κατάχρηση, που εμπλεκόταν ο Πινοσέτ

Χιλή:Κατηγορίες σε αποστράτους για κατάχρηση, που εμπλεκόταν ο Πινοσέτ

Έπειτα από έρευνες εννέα μηνών, η δικαιοσύνη της Χιλής απήγγειλε κατηγορίες εναντίον έξι στρατιωτικών εν αποστρατεία στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά τη διασπάθιση περίπου 21 εκατ. δολαρίων δημοσίου χρήματος από τον άλλοτε δικτάτορα της χώρας Αουγκούστο Πινοσέτ.

«Ο φάκελος της ανάκρισης έχει κλείσει, διότι όλες οι πτυχές της υπόθεσης έχουν διερευνηθεί», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο δικαστής Μανουέλ Βαλντεράμα. Η υπόθεση είχε έλθει στο φως το 2004 έπειτα από έρευνα που είχε διεξάγει η αμερικανική Γερουσία, και από την οποία ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί στο όνομα του Πινοσέτ και μελών της οικογένειάς του, που είχαν ανοίξει ως επί το πλείστον στην τράπεζα Riggs στην Ουάσιγκτον.

Ο δικαστής Βαλντεράμα ολοκλήρωσε την έρευνά του για την υπόθεση, η οποία είναι γνωστή με την κωδική ονομασία «φάκελος Riggs», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να απαγγείλει κατηγορίες και κατά μελών της οικογένειας του πρώην δικτάτορα, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί η προέλευση μεγάλου τμήματος του ποσού που διασπαθίστηκε. Πάντως, ο δικαστής απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος έξι απόστρατων αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων για κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατά το διάστημα 1980-2004.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αλφόνσο Ινσούνσα κατήγγειλε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Κοοπερατίβα, «την έλλειψη ενδιαφέροντος για την υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει πολλές σκοτεινές πτυχές». Από την πλευρά του, ο Ροδρίγο Γκαρσία, εγγονός του Πινοσέτ – ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2006– εξέφρασε την «ικανοποίησή του» για το γεγονός ότι η δικαιοσύνη δεν ανακάλυψε ούτε κεραία «παράνομης πράξης» που να έχει διαπραχθεί από την οικογένειά του.

Η έρευνα της Γερουσίας είχε αποκαλύψει πως ο Πινοσέτ διέθετε περίπου 100 ανοικτούς λογαριασμούς στο όνομά του, καθώς και με άλλες 12 ψευδείς ταυτότητες. Τον Ιούνιο του 2005, το Εφετείο του Σαντιάγο είχε διατάξει την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του 89χρονου, τότε, Πινοσέτ, στα πλαίσια της υπόθεσης και του είχε απαγγείλει κατηγορίες για κατάχρηση χρημάτων, όμως ο δικτάτορας έφυγε από τη ζωή στις 10 Δεκεμβρίου 2006 από καρδιακή εμβολή.