ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Σε διάλογο καλεί το κυβερνών κόμμα

Τυνησία: Σε διάλογο καλεί το κυβερνών κόμμα

Το ισλαμιστικό κυβερνών κόμμα στην Τυνησία Ενάχντα ανακοίνωσε σήμερα πως αποδέχεται την αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης κι απηύθυνε πρόσκληση στους αντιπάλους του για διάλογο προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για να σχηματιστεί «μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας» που θα βγάλει τη χώρα από την πολιτική κρίση.

«Παρά τις τυπικές και νομικές μας επιφυλάξεις για τη σχετική πρωτοβουλία (της αναβολής των εργασιών της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης), ευελπιστούμε πως αυτή θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για να παρακαθίσουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κι οι αντίπαλοί μας», ανέφερε η ανακοίνωση της Ενάχντα που έφερε την υπογραφή του ηγέτη της Ρασίντ Γανούσι.

Το ισλαμιστικό κόμμα, που ηγείται της κυβέρνησης συνεργασίας, εξέφρασε την ελπίδα για μία «συναινετική λύση σε αυτή την περίοδο», την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα «ευαίσθητη λόγω των κινδύνων στην ασφάλεια και των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων».

Το κόμμα Ενάχντα εμφανίστηκε να διάκειται ευνοϊκά έναντι του «σχηματισμού μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα είναι πεισμένες για την ανάγκη να ολοκληρωθεί στα πλαίσια του νόμου η διαδικασία εκδημοκρατισμού στη χώρα».

Μάλιστα το ισλαμιστικό κόμμα προτάσσει ένα χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης, ευχόμενο η έγκριση του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου να επιτευχθούν «πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2013», και ζητώντας «τη διεξαγωγή εκλογών πριν από τα τέλη του έτους».