ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν προειδοποιεί για εμφύλιο πόλεμο στην Αίγυπτο

Το Ιράν προειδοποιεί για εμφύλιο πόλεμο στην Αίγυπτο

Για τον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου στην Αίγυπτο προειδοποίησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγατολάχ Αλί Χαμενεΐ και καταδίκασε παράλληλα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για το τέλος του Ραμαζανιού.


Ο Χαμενεΐ τόνισε: «Ανησυχούμε γι' αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο. Η πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου ενισχύεται καθημερινά (...) πράγμα που είναι μια καταστροφή» λαο ζήτησε από «τον αιγυπτιακό λαό, τους πολιτικούς, θρησκευτικούς υπεύθυνους και τους διανοούμενους να αντιληφθούν (...) τους κινδύνους από τη συνέχιση αυτής της κατάστασης».

Επίσης, καταδίκασε «τη σφαγή του πληθυσμού και τη χρήση της γλώσσας της ισχύος από τις λαϊκές οργανώσεις εναντίον αλλήλων» και προειδοποίησε εναντίον της ανάμιξης ξένων χωρών.

«Αν αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος, τότε τίποτε δεν θα μπορεί να τον σταματήσει», δήλωσε.

«Συμβουλεύω τις αιγυπτιακές ελίτ να μην επιτρέψουν στις ξένες χώρες, οι υπηρεσίες πληροφοριών των οποίων έχουν αναμφίβολα ένα ρόλο στη δημιουργία αυτής της κατάστασης, να αναμιχθούν στις αιγυπτιακές υποθέσεις», πρόσθεσε χωρίς ωστόσο να αναφέρει ιδιαίτερα κάποια χώρα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν καταδίκασε τέλος τον απ' ευθείας διάλογο υπό την αιγίδα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, που άρχισαν στα τέλη Ιουλίου στην Ουάσινγκτον οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα καταλήξουν σε μια οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και σε ενθάρρυνση των επιτιθέμενων να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις και να καταστείλουν τους δίκαιους αγώνες των Παλαιστινίων», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Ένοπλοι απήγαγαν δύο πιλότους των Τουρκικών Αερογραμμών