ΚΟΣΜΟΣ

Νέες διαδηλώσεις των υποστηρικτών του Μόρσι στην Αίγυπτο

Νέες διαδηλώσεις των υποστηρικτών του Μόρσι στην Αίγυπτο

Σε μαζικές διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής έχουν καλέσει οι υποστηρικτές του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, σε όλη την Αίγυπτο, παρά την απειλή της διάλυσης δια της βίας των καθιστικών διαμαρτυριών σε δύο πλατείες που έχουν καταλάβει εδώ κι ένα μήνα οι ισλαμιστές στο Κάιρο.


Η Συμμαχία εναντίον του Πραξικοπήματος και για την Δημοκρατία, στην οποία συνασπίζονται οι υποστηρικτές του Μόρσι, κάλεσε με μια ανακοίνωσή της να συνεχιστεί μετά τις σημερινές προσευχές ο «ειρηνικός αγώνας», με «πορείες» σε όλη τη χώρα, ιδίως στο Κάιρο, «ως την αποκατάσταση του προέδρου» στην εξουσία.

Η κρίση τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να οδεύει σε νέα επιδείνωση, μετά την αποτυχία των διάφορων διεθνών προσπαθειών διαμεσολάβησης και την ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης ότι οι καθιστικές διαμαρτυρίες θα διαλυθούν, δια της βίας αν χρειαστεί, μετά το Ραμαζάνι, το οποίο τέλειωσε χθες.

Στους καταυλισμούς τους οποίους έστησαν στις πλατείες Ραμπάα αλ Ανταουίγια και Νάχντα, στο Κάιρο, οι διαδηλωτές έχουν οχυρωθεί έχοντας μαζί τους γυναίκες καθώς και μικρά παιδιά.

Με παρέμβασή του στην εφημερίδα Financial Times, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάλεσε τη διορισμένη από το στρατό κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, να επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν μέρος στην πολιτική διαδικασία, καθώς και να απελευθερώσει τον Μόρσι.

Ωστόσο ο Γκιουλ απέφυγε να καλέσει να αποκατασταθεί ο ανατραπείς πρόεδρος στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP), επισήμανε ότι «ο αιγυπτιακός λαός έχει σχεδόν διχαστεί σε δύο στρατόπεδα, καθένα από οποία κινείται με επικίνδυνο τρόπο εναντίον του άλλου. Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο Γκιουλ ανέφερε πως είχε υποστηρίξει την εξέγερση του 2011 εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ. «Δυστυχώς, εκείνο το ιστορικό βήμα προς την δημοκρατία απέτυχε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, ήταν ένας ξεκάθαρος εκτροχιασμός της διαδικασίας» εκδημοκρατισμού στη χώρα αυτή, έγραψε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Ένοπλοι απήγαγαν δύο πιλότους των Τουρκικών Αερογραμμών