ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Στους στόχους κατά προτεραιότητα της NSA η Ε.Ε.

Spiegel: Στους στόχους κατά προτεραιότητα της NSA η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν μεταξύ των στόχων κατά προτεραιότητα των παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα του πρώην συμβούλου της NSA, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στην Ρωσία Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σε μια ανασκόπηση του Απριλίου, η NSA βεβαιώνει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής σταθερότητας βρίσκονται μεταξύ των στόχων κατά προτεραιότητα της παρακολούθησης, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε δημιουργήσει μια κλίμακα από το 1 («πλέον υψηλού ενδιαφέροντος») ως το 5 («ασθενούς ενδιαφέροντος»), στην οποία τα τρία αυτά θέματα κατατάσσονταν στο 3, συνεχίζει το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι συμβουλεύτηκε τα έγγραφα του Σνόουντεν.

Αντιθέτως τα θέματα που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες, την ενεργειακή ασφάλεια και τα θέματα διατροφής δεν κρίνονταν ως μεγάλης προτεραιότητας, καθώς κατατάσσονταν στην βαθμίδα 5 της κλίμακας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεταξύ των χωρών που αποτελούσαν στόχο του προγράμματος παρακολουθήσεων της NSA, η Γερμανία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Γαλλία και την Ιαπωνία, αλλά προηγείται της Ιταλίας και της Ισπανίας, προσθέτει το Spiegel.

Προτεραιότητα δίδεται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, σε αυτά της οικονομικής σταθερότητας και στους κινδύνους για τα δημοσιονομικά, τα οποία κατατάσσονται στην βαθμίδα 3 της κλίμακας προτεραιότητας, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.