ΚΟΣΜΟΣ

Ο πιο αδίστακτος μαθητής του Μπιν Λάντεν παίρνει τη «σκυτάλη»

Ο πιο αδίστακτος μαθητής του Μπιν Λάντεν παίρνει τη «σκυτάλη»

Ο Νάσερ αλ Ουαχίσι θεωρείται ως ο πλέον προσκολλημένος στις αρχές του ιερού τρομοκρατικού πολέμου εναντίον των «άπιστων» εχθρών


Γνωστός στους ομόθρησκούς του με το πολεμικό προσωνύμιο Αμπού Μπασίρ, ο Νάσερ αλ Ουαχίσι, ο οποίος ηγείται σήμερα του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA), γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Υεμένη. Τη δεκαετία του 1990 υπήρξε ένας από τους πιο φανατικούς ακόλουθους της δογματικής ιδεολογίας του Μπιν Λάντεν ενώ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και τον βομβαρδισμό θέσεων της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, διέφυγε στο Ιράν, όπου συνελήφθη και οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στην πατρίδα του.

Τον Φεβρουάριο του 2006 ο «Αμπού Μπασίρ» και άλλα 22 μέλη της Αλ Κάιντα κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή της Σανάα και λίγο μετά, με εντολή του τότε υπαρχηγού της οργάνωσης και νυν ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουαχρι επιδόθηκε, στα τέλη του 2008, στη σύσταση της AQPA από τη συγχώνευση των οργανώσεων της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη.

«Είμαστε στρατιώτες του Ισλάμ. Σας δίνω τη συμβουλή να σκοτώνετε με οποιονδήποτε τρόπο όποιον ξένο σταυροφόρο βρείτε στην Αραβική Χερσόνησο. Είναι ντροπή να πηγαίνουμε ως τη Βαγδάτη και την Καμπούλ, την ώρα που οι άπιστοι ατιμώνουν την πατρίδα μας, στην οποία απαγορεύεται να εισέλθουν», δήλωνε τον Ιανουάριο του 2009.

Από τότε ο Αμπού Μπασίρ βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών και ειδικοί αναλυτές – όπως η Ρίτα Κατζ, διευθύντρια της SITE Intelligence, ενός ερευνητικού κέντρου αφιερωμένου στην παρακολούθηση και μελέτη εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων – τον χαρακτηρίζουν «μία από τις σημαντικότερες μορφές της Αλ Κάιντα σε ζητήματα στρατηγικής» και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ως τον Νο. 1 κίνδυνο κατά των ΗΠΑ.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Αλ Ζαουάχρι και Αλ Ουαχίσι που υπεκλάπησαν πρόσφατα από την αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (ΝSA) και που έφεραν τον πρώτο να ζητεί ένα τρομοκρατικό χτύπημα ως την Κυριακή 4 Αυγούστου, στάθηκαν αφορμή για να σημάνει συναγερμός, με τις ΗΠΑ να συστήνουν την άμεση αποχώρηση των υπηκόων τους από την Υεμένη και να προχωρούν στο κλείσιμο δεκάδων πρεσβειών τους στη Μέση Ανατολή, αναφέροντας πως «παραμένει ο κίνδυνος για τρομοκρατική επίθεση».

Τελικά, το «λουκέτο» παρατάθηκε και μετά τις 4 Αυγούστου, ενώ μόλις το Σάββατο δόθηκε εντολή για να ξανανοίξουν οι πρεσβείες. Με μία μόνο εξαίρεση: την πρεσβεία της Σαναά, η οποία παραμένει κλειστή, καθώς, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζένιφερ Ψακή, «υπάρχουν ακόμη ανησυχίες» για απειλή «τρομοκρατικής επίθεσης» από την ομάδα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Η ιστορία βρίθει περιπτώσεων μαθητών που θέλοντας να φανούν αντάξιοι συνεχιστές του έργου των δασκάλων τους, τελικά τους ξεπέρασαν. Ο χρόνος θα δείξει αν θα συμβεί το ίδιο και με τον 36χρονο Νάσερ αλ Ουαχίσι. Πάντως τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για τον πλέον προσκολλημένο στις αρχές του ιερού τρομοκρατικού πολέμου εναντίον των «άπιστων» εχθρών. Και ως εκ τούτου, θεωρείται ότι αποτελεί και τον πλέον κατάλληλο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση κάποιου μείζονος τρομοκρατικού χτυπήματος.

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Επικίνδυνες οι οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα

Σε συναγερμό οι ΗΠΑ-Περιμένουν «τεράστια» επίθεση

Οι ΗΠΑ έκλεισαν όλες τις πρεσβείες στη Μέση Ανατολή

ΗΠΑ: Έκτακτη παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία λόγω της Αλ Κάιντα