ΚΟΣΜΟΣ

Σοκάρει η δήλωση πρώην εκδότη για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Σοκάρει η δήλωση πρώην εκδότη για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Οι ανήλικες που έχουν συναινετικές σεξουαλικές επαφές μπορεί και να ευθύνονται για την κακοποίηση που μπορεί να υφίστανται υποστήριξε ο Βρετανός πρώην ιδιοκτήτης εφημερίδων Έντι Σαχ, ο οποίος πρόσφατα απαλλάχτηκε για κατηγορίες που αφορούσαν το βιασμό ανήλικης.

Όπως είπε, σύμφωνα με το BBC, οι κατηγορίες για βιασμό κατά κοριτσιών κάτω από 16 ετών που "την πέφτουν οι ίδιες στους διάσημους" μπορεί να είναι "νομική τυπικότητα".

Τον Ιούλιο ο 69χρονος Σαχ είχε απαλλαχτεί για υπόθεση βιασμού ανήλικης όταν αυτή ήταν 12 με 15 ετών.

Αργότερα, μετά την απαλλαγή, ο Σαχ δήλωσε ότι «ο οποιοσδήποτε περπατά στο δρόμο μπορεί να δείξει ένα διάσημο και να πει 'με βίασε'». Το Σάββατο για το ίδιο θέμα επανήλθε σε ραδιόφωνο του BBC.

Όπως υποστήριξε, οι κατηγορίες που αφορούν βιασμό κοριτσιών ήταν τυπικότητα, όταν αυτές είναι κάτω από μια ηλικία, και συνέχισε: "Αν δούμε τα ποπ γκρουπ και τον κόσμο τη δεκαετία του 60, του 70 και του 80, όλοι ξέρουν ότι νεαρά κορίτσια την έπεφταν στα συγκροτήματα, κορίτσια που έμοιαζαν 17,18,19 και 20 χρονών".

Γίνονται οι ίδιες γκρούπι, πρόσθεσε, οπότε "δεν μπορείς να το αποδώσεις σε κακοποίηση".

Και συνέχισε: "τα νεαρά αγόρια και κορίτσια πάντα ήθελαν λίγο ενθουσιασμό όσο είναι νέα. Θέλουν να μοιάζουν ενήλικοι και να κάνουν ενήλικα πράγματα".

Όταν δε ρωτήθηκε αν τα ανήλικα θύματα μπορεί να φταίνε τα ίδια, απάντησε ότι "αν μιλάμε για κορίτσι που βγαίνουν απλώς για να περάσουν καλά, τότε ευθύνονται. Αν μιλάμε για άτομα που απλώς βγαίνουν και πραγματικά βιάζονται, νομίζω πως όχι—και πρέπει να γίνει το ο,τιδήποτε για να σταματήσει αυτό".

Πέρα αυτών, χαρακτήρισε την έρευνα με την ονομασία Yewtree, η οποία αφορά υποθέσεις παιδεραστίας όπως αυτή του παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ, "κυνήγι μαγισσών".

Η έρευνα είναι απλώς ωραίοι τίτλοι στις εφημερίδες, είπε, και συναισθηματικής φύσης "και το συναίσθημα πάντα είναι με το μέρος αυτού που υποτίθεται ότι βιάστηκε".

Οι δηλώσεις του Σαχ προκάλεσαν έντονη κριτική με τον Πιτ Σόντερς, επικεφαλής ένωσης για τα δικαιώματα ανθρώπων που κακοποιήθηκαν, να τονίζει ότι δεν υπάρχουν περίπου βιασμοί, όπως άφηνε να εννοηθεί ο Σαχ, και ότι ο βιασμός είναι πάντοτε ένα έγκλημα.