ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρά» αντιπερισπασμού των Γερμανών προς τις ΗΠΑ

«Πυρά» αντιπερισπασμού των Γερμανών προς τις ΗΠΑ

Σε άλλη μία επίδειξη πολιτικής ανωριμότητας προχώρησε η Γερμανία έναντι των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας για αυτόν τον σκοπό μάλιστα τα φιλοκυβερνητικά της ΜΜΕ και ειδικά την Der Spiegel.

Τι και αν βγήκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανοιχτά και απέρριψε την συνταγή ανθρωποθυσιών της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η γερμανική κυβέρνηση και ο Τύπος της χώρας περί άλλων τυρβάζουν.

Αν και το Βερολίνο απέφυγε να κάνει έστω και το παραμικρό επίσημο σχόλιο για τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα, ωστόσο μέσω διαρροών τους απάντησαν ορθά κοφτά πως παραπέμπουν τους πάντες σε προηγούμενες τοποθετήσεις τους για το ποια είναι η λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν παρόμοια οικονομικά προβλήματα:

Δηλαδή λιτότητα (η οποία θεωρούν ότι θα φέρει ανάπτυξη από μόνη της) με ταυτόχρονη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω συνεχών μειώσεων των μισθών στις χώρες αυτές και κυρίως στην Ελλάδα!

Αυτή την τοποθέτηση ενίσχυσε με τις δικές του δηλώσεις και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ο Γερμανός Γιεργκ Άσμουσεν, ο οποίος όχι μόνο απέρριψε ακόμα και την συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος ή ενδεχόμενο «κούρεμα», αλλά επέμεινε πως αυτή δεν είναι μόνο η άποψη της Γερμανίας, αλλά τις ίδιες απόψεις έχουν η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Εσθονία.

Και αντί μπροστά στη δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου, να υπάρξει έστω σαν ερώτημα το τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη, από τον γερμανικό τύπο επανήλθε το Spiegel με δημοσίευμα για την κατασκοπεία της NSA σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν να μην έχει εξαντληθεί ειδησεογραφικά το θέμα αυτό, ή σαν μην συνέβαινε πάντοτε, παρά με μία λογική στην απάντησή της προς τις ΗΠΑ του στυλ: «Δείτε ποιος μιλάει» ή «Δάσκαλε που δίδασκες».

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όσο και αν προσπαθεί με έμμεσους και άμεσους τρόπους η Γερμανία να μην έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα της πολιτικής της, η ώρα που οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα την αναγκάσουν να το πράξει έρχεται όλο και πιο κοντά και θα έχει την ιστορική ευθύνη της χώρας που είτε τελευταία έστω στιγμή έστριψε το τιμόνι πριν το «καράβι» τσακιστεί στα βράχια ή θα χρεωθεί την ευθύνη του τέλους στο σύντομο «παραμύθι» της Ευρωζώνης και θα γνωρίσει την απομόνωση από το Παγκόσμιο... για άλλη μία φορά σαν την ...«κακή» πρωταγωνίστρια στην ιστορία της.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία:Ας λέει ο Ομπάμα-Επιμένουμε σε λιτότητα και «ψαλίδι» μισθών

Spiegel: Στους στόχους κατά προτεραιότητα της NSA η Ε.Ε.