ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, μετά αιματηρή επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων για την απομάκρυνση των ισλαμιστών από το Κάιρο.

Ο Ελ Μπαραντέι απέστειλε επιστολή στον μεταβατικό πρόεδρο Αντλί Μανσούρ λέγοντας ότι υπήρχαν και ειρηνικοί τρόποι για την επίλυση της πολιτικής κρίσης. Είχαν προταθεί και είχαν γίνει δεκτές λύσεις που θα έφεραν τη χώρα προς τη σύγκλιση των αντίθετων παρατάξεων, προσθέτει.

«Αυτοί που ωφελούνται από τα σημερινά γεγονότα είναι αυτοί που καλούν σε βία, τρομοκρατία και οι ακραίες ομάδες», επισημαίνει στην επιστολή του.

Και όπως τονίζει: «Μου έγινε δύσκολο να συνεχίσω να φέρω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις επιπτώσεις των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μία σταγόνα αίμα».

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ελ Μπαραντέι, ως πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, είχε προταθεί για την ανάληψη της προεδρίας της Αιγύπτου στην μεταβατική περίοδο μετά την αποπομπή του Μόρσι, αλλά, τελικά τον απέρριψαν κάποια ισλαμιστικά στοιχεία που στήριξαν την νέα κατάσταση.

Θεωρείται πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης τόσο στο εσωτερικό της Αιγύπτου όσο και στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρή η 17χρονη κόρη στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Αίγυπτος: Στο χάος της εμφύλιας σύρραξης και πάλι η χώρα