ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Νέες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής

Αίγυπτος: Νέες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής

Σε νέες, μαζικές διαδηλώσεις καλούν σήμερα οι ισλαμιστές οπαδοί του αποπεμφθέντος προέδρου Μόρσι, μετά την προσευχή της Παρασκευής.


Δύο ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης εκκαθάρισης των καθιστικών διαμαρτυριών σε δύο πλατείες του Καΐρου, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 638.

Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χθες η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν αληθινά πυρά, όταν δέχονται επιθέσεις από ενόπλους των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επέκρινε τη βία στην Αίγυπτο, καταδικάζοντας τη στρατιωτική καταστολή και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του ακυρώνει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

Η αιγυπτιακή προεδρία απάντησε ότι τα λόγια του Ομπάμα δεν βασίζονται σε γεγονότα και θα «ενθαρρύνουν τις ένοπλες ομάδες». Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει «τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε.

Από τη μεριά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δίνουν συνέχεια στις διαδηλώσεις σήμερα, καλώντας τους οπαδούς τους να συγκεντρωθούν στα τζαμιά του Καΐρου. Το σύνθημα των διαδηλώσεων είναι «ο λαός θέλει να ανατρέψει το πραξικόπημα».

Τα δικά τους μέτρα, για να προστατευθούν από βίαιες ενέργειες των ισλαμιστών, παίρνουν οργανώσεις, αντίθετες στον Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα οργανώσεων των Κοπτών, οι οποίοι κάλεσαν τα μέλη τους να περιφρουρήσουν τις γειτονιές και τις χριστιανικές εκκλησίες τους σε όλη την Αίγυπτο.

Οι Κόπτες έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων ακραίων ισλαμιστών τις τελευταίες ημέρες, καθώς τους κατηγορούν ότι στηρίζουν την αποπομπή του Μόρσι από το στρατό.

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Έφοδος της αστυνομίας σε τέμενος που βρίσκονται νεκροί

Αιγύπτιος Πρέσβης - Βρετανία: Οι ισλαμιστές πήραν αυτό που ήθελαν