ΚΟΣΜΟΣ

Σταθερά μπροστά η Μέρκελ

Σταθερά μπροστά η Μέρκελ

Η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να προηγείται με διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει σίγουρη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το πολιτικό βαρόμετρο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, που κατεβαίνει στις εκλογές μαζί με τους συγκυβερνώντες Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), συγκεντρώνει το 42% των προτιμήσεων. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, πιάνει οριακά το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, αίσθηση προκαλεί η νέα πτώση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης (SPD), που περιορίζεται στο 25% των προτιμήσεων -χάνει δηλαδή 1%, που φαίνεται να το καρπώνεται το Κόμμα της Αριστεράς, ανεβαίνοντας στο 8% των ψήφων. Αντίστοιχη πτώση και για τον πιθανό κυβερνητικό εταίρο του SPD, το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο πάντως συγκεντρώνει 12%. Με τα δεδομένα αυτά, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης φαίνεται δύσκολος, καθώς και οι δύο «εναλλακτικές λύσεις» συγκεντρώνουν 47% των προτιμήσεων.

ΠΗΓΗ DW