ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Σε θέση μάχης ο στρατός

Αίγυπτος: Σε θέση μάχης ο στρατός

Στα όρια φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση στην Αίγυπτο καθώς πραγματοποιούνται οιπρώτες διαδηλώσεις στα νότια του Καΐρου μετά το κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων «σε εθνικές πορείες οργής» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, που οδήγησαν σε αιματηρές συγκρούσεις φέρνοντας τη χώρα ολοένα και πιο κοντά στον εμφύλιο. Σφίγγει ο κλοιός του στρατού σε «ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις» σε ολόκληρη της χώρα, ενώ απροσπέλαστη είναι η Πλατεία Ταχρίρ.

Σε θέση μάχης βρίσκεται ο στρατός.

Τουλάχιστον δεκατρείς διαδηλωτές και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ισλαμιστές διαδηλωτές σήμερα, «Παρασκευή της οργής», μετά την αιματηρή καταστολή που σημειώθηκε την Τετάρτη με εκατοντάδες νεκρούς.

Οι τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ενώ ένας νεοσύλλεκτος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλων μέσα από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο στο Κάιρο.

Οκτώ διαδηλωτές έχασαν επίσης τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, σε συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. «Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Δαμιέτη αυξήθηκε στους οκτώ», δήλωσε ο Άμπντελ Ουάχαμπ Ντούρα, στέλεχος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.

«Οι πορείες κατά των πραξικοπηματιών θα ξεκινήσουν από όλα τα τεμένη του Καΐρου και θα κατευνθούν στην πλατεία Ραμσή μετά την προσευχή της Παρασκευής της Οργής», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter χθες ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ ελ-Χαντάντ.

«Παρά τον πόνο και τη θλίψη για την απώλεια των μαρτύρων μας, το τελευταίο έγκλημα των πραξικοπηματιών ενίσχυσε την αποφασιστικότητά μας να τους τελειώσουμε», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Αδελφότητα.

Εν όψει των διαδηλώσεων, ο στρατός έχει ενισχύσει στις δυνάμεις του, ενώ απέκλεισε την είσοδο, την έξοδο και όλους τους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Ταχρίρ. Ακόμη έχουν κλείσει οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, σημείο όπου είχαν κατασκηνώσει οπαδοί του Μόρσι, πριν από την επιχείρηση εκκαθάρισης.

newego LARGE t 1101 54236547 type12128 1

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ο τελευταίος απολογισμός από τις αιματηρές συγκρούσεις, ανέρχεται στους 638 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000.

Η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία προκλήθηκε από την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό.

Πράσινο φως δόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτίθονταν σε κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και κάλεσε όλες τις πλευρές επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Μετά τα εκτεταμένα επεισόδια, τις πυρπολήσεις εκκλησιών αλλά και κυβερνητικών κτιρίων, με πιο πρόσφατη τη χθεσινή επίθεση στο κυβερνείο της Γκίζας, φόβος για μία νέα αιματοχυσία οδήγησε τις Αρχές της να δώσουν την εντολή στην αστυνομία να κάνει χρήση πραγματικών πυρών ως άμυνα σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση οι αστυνομικοί ή κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Κίνδυνο από ακραίες οργανώσεις βλέπει το Παρίσι στην Αίγυπτο

Αίγυπτος: Νέες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής