ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Οι αρχές ανακάλυψαν 25 πτώματα μέσα σε 48 ώρες

Μεξικό: Οι αρχές ανακάλυψαν 25 πτώματα μέσα σε 48 ώρες

Οι σοροί εννέα ανθρώπων βρέθηκαν σήμερα σε μια περιοχή της δυτικής πολιτείας Μιτσοακάν του Μεξικού, όπου το καρτέλ των Ναϊτών Ιπποτών μάχεται με ομάδες ένοπλων πολιτών-εκδικητών, ορισμένες εκ των οποίων φέρονται να συνδέονται με άλλες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Η πολιτεία Μιτσοακάν –όπου ο τέως πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν είχε εξαπολύσει το 2007 την εκστρατεία του εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών, κινητοποιώντας το στρατό– έχει καταστεί ξανά εστία της βίας που σχετίζεται με την δράση των συμμοριών.

Οι σοροί ανακαλύφθηκαν από άνδρες του στρατού σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την πολιτεία Χαλίσκο, δήλωσε εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας στην Μιτσοακάν.

Τα πτώματα των ανδρών, που ήταν δεμένες κι έφεραν τραύματα από σφαίρες, βρέθηκαν νωρίς σήμερα και δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, είπε ο εκπρόσωπος.

Οι Ναΐτες Ιππότες είναι μια συμμορία με χαρακτηριστικά παραθρησκευτικής ομάδας η οποία ενέχεται σε εμπορία ναρκωτικών κι εκβιασμούς, ενώ μέλη της κατατρομοκρατούν κοινότητες στην πολιτεία Μιτσοακάν.

Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία που κήρυξε ο Καλδερόν αναθέτοντας στο στρατό να πατάξει τα καρτέλ, η οποία συνοδεύτηκε από την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών. Πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νέτο τον Δεκέμβριο.

Χθες Παρασκευή στην πολιτεία Γκερέρο, η οποία γειτονεύει με την Μιτσοακάν, οκτώ άνθρωποι βρέθηκαν δολοφονημένοι σε μια άλλη περιοχή όπου οι Ναΐτες Ιππότες μάχονται με ομάδες εκδικητών. Σε άλλη περιοχή της ίδιας πολιτείας, ανακαλύφθηκαν οκτώ πτώματα σε έναν μαζικό τάφο.