ΚΟΣΜΟΣ

Απαγορευμένα επώνυμα στην Εσθονία

Απαγορευμένα επώνυμα στην Εσθονία

Η κυβέρνηση της Εσθονίας ενημέρωσε τον κατάλογο των επωνύμων, τα οποία απαγορεύεται να ληφθούν χωρίς ειδική άδεια. Σε αυτόν βρίσκονται και τα πιο διαδεδομένα ρωσικά επώνυμα.

Παρόμοια πρακτική υπάρχει στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Ο κατάλογος των επωνύμων ενημερώνεται τακτικά και κάθε φορά προκαλεί σύγχυση και στον κόσμο και στους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τους τελευταίους, αυτό αποτελεί παρέμβαση στην προσωπική ζωή ενός πολίτη.

Στην Εσθονία σήμερα υπάρχουν περίπου 7 χιλιάδες άνθρωποι με επώνυμο «Ιβανόφ», κάτι λιγότεροι με «Πετρόφ», Σίντοροφ», Αλεξέγιεφ» και «Ντμίτριγιεφ». Σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους, αν ένα επώνυμο φέρουν 500 άτομα, τότε ο 501ος δεν μπορεί να γίνει χωρίς ειδική άδεια. Αρχικά τα ειδικά όργανα θα πρέπει να διαπιστώσουν, για ποιο λόγο θέλεις να χαθείς ανάμεσα στους εκατοντάδες όμοιους; Μήπως υπάρχει δόλος; Και μόνο τότε μπορεί να επιτρέψουν να λάβεις ένα από τα 222 πιο διαδεδομένα στη χώρα ρωσικά ή εσθονικά επώνυμα.

Σύμφωνα με τον Εσθονό ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιώματων Αλεξέι Σεμιόνοφ, η πρακτική αυτή – η οποία αποτελεί άμεση παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή, και δήλωση των αρχών ότι αυτός ο περιορισμός βοηθάει στο έργο της αστυνομίας – δεν έχει καμία βάση.

- Η διευκόλυνση της αστυνομίας δεν μπορεί να αποτελεί βάση για τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, ο περιορισμός αυτός είναι σήμερα απλά αδιανόητος, επειδή σε εμάς τον άνθρωπο τον καθορίζουν όχι από το όνομα και το επώνυμο, αλλά από τον προσωπικό κωδικό. Έτσι, ακόμα και από την αστυνομικο-στατιστική άποψη αυτός ο περιορισμός είναι απλά περιττός. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Εσθονία σε αυτό το θέμα είναι περιορισμένα, και είναι περιορισμένα χωρίς λόγο και θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί αυτοί.

Οι περιορισμοί στην επιλογή των επωνύμων, εν τω μεταξύ, δεν αφορούν όσους παντρεύονται. Εδώ ακόμα και οι υπουργοί με τις περίεργες πρωτοβουλίες τους είναι ανίσχυροι. Ωστόσο, παρόμοια πρακτική προκαλεί ερωτήματα και έκπληξη στους κατοίκους της χώρας. «Είμαι πολύ έκπληκτος από αυτήν την είδηση και είναι η πρώτη φορά που ακούω για τέτοιο περίεργο κατάλογο. Και νομίζω ότι είναι μία παράλογη ιδέα», παραδέχεται ένας περαστικός. Ένας άλλος προσθέτει: «Ο ίδιος δεν σκοπεύω να αλλάξω επώνυμο, επειδή είναι ευχαριστημένος από το δικό μου. Αλλά αυτό φαίνεται περισσότερο σαν ανέκδοτο, παρά σοβαρό και με κάνει να πιστεύω ότι οι άνθρωποι απλά δεν έχουν με τι να ασχοληθούν και εφευρίσκουν διάφορα παραμυθένια προβλήματα».

Ο περιορισμός επηρέασε όχι μόνο τα πιο διαδεδομένα επώνυμα: από το 2010 οι πολίτες της Εσθονίας δεν μπορούν να επιλέξουν ούτε τα πολύ σπάνια επώνυμα. Ενώ αν κάποιος θέλει να φέρει το ίδιο επώνυμο με έναν διάσημο ηθοποιό, συγγραφέα, πολιτικό ή ζωγράφο, θα πρέπει να υποβάλει έγγραφα, που θα αποδεικνύουν τη συγγενική σχέση με αυτούς.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ