ΚΟΣΜΟΣ

Επαναλειτουργεί η βρετανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Σαναά

Επαναλειτουργεί η βρετανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Σαναά

Η βρετανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Σαναά της Υεμένης θα ανοίξει την Κυριακή μετά από 12 ημέρες διακοπής της λειτουργίας της, λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια του προσωπικού της.

«Η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη θα ανοίξει κανονικά από την Κυριακή 18 Αυγούστου. Συγνώμη για την ολιγοήμερη διακοπή της λειτουργίας », έγραψε στο Twitter η πρεσβευτής Τζέιν Μάριοτ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας απέσυρε στις 6 Αυγούστου το σύνολο του προσωπικού από την πρεσβεία λόγω της απειλής για πιθανές απαγωγές μελών του.

Η Υεμένη, μια από τις φτωχότερες αραβικές χώρες, είναι η βάση της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, όπου υπάρχει ένα από τα πιο ενεργά δίκτυα της οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, με τους μαχητές της να ξεκινούν από εκεί επιθέσεις εναντίον της Δύσης.

Και η Ουάσιγκτον εκκένωσε επίσης από το διπλωματικό προσωπικό της την πρεσβεία της στην Υεμένη στις 6 Αυγούστου, λόγω της απειλής της τρομοκρατίας. Γαλλία και Νορβηγία έκλεισαν επίσης τις πρεσβείες τους στη Σαναά, την ίδια ημερομηνία.

Η κίνηση αυτή ακολούθησε το πρωτοφανές μέτρο του κλεισίματος όλων των διπλωματικών αποστολών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στις αρχές Αυγούστου, μετά την προειδοποίηση για πιθανή βομβιστική επίθεση στην ευρύτερη περιοχή. Οι διπλωματικές αποστολές επαναλειτούργησαν λίγες μέρες αργότερα με εξαίρεση την αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά.