ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠA: Δεν τους απασχολεί ο Μουμπάρακ - Επιμένουν για Μόρσι

ΗΠA: Δεν τους απασχολεί ο Μουμπάρακ - Επιμένουν για Μόρσι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν την Πέμπτη, ότι η υπόθεση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, που μόλις αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, ενόψει της επαναληπτικής δίκης του για τους θανάτους διαδηλωτών, είναι εσωτερικό θέμα της Αιγύπτου. Όσον αφορά τον διάδοχό του Μοχάμεντ Μόρσι, που ανατράπηκε από τον στρατό τον περασμένο Ιούλιο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρέπει να απελευθερωθεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επικριθεί έντονα για αρκετές ημέρες από το διεθνή Τύπο, σχετικά με τη στάση του, στις φαινομενικά παράδοξες καταστάσεις του Χόσνι Μουμπάρακ και του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο πρώτος ανατράπηκε το Φεβρουάριο του 2011, δικάστηκε, καταδικάστηκαν και φυλακίστηκε πριν τελικά αποφασιστεί να τεθεί σε «κατ 'οίκον» περιορισμό στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κάιρο. Ο δεύτερος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος από την άνοιξη του 2012, καθαιρέθηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου και κρατείται σε απομόνωση.

«Όσον αφορά τη δίκη του Μουμπάρακ, έχουμε δηλώσει από καιρό ότι είναι μια εγχώρια νομική υπόθεση» ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι. Για την περίπτωση του κ. Μόρσι, «η θέση μας παραμένει ίδια, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία για την απελευθέρωσή του», είπε η κα Ψάκι.

«Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες μας για τις αυθαίρετες συλλήψεις.

Για να υπάρξει μια ενωτική πολιτική διαδικασία στην Αίγυπτο, πιστεύουμε ότι πρέπει να συμμετέχουν όλα τα μέρη», συμπλήρωσε. Η Ουάσιγκτον είχε παράσχει αταλάντευτη στήριξη στο διάρκειας 30 ετών αυταρχικό καθεστώς του Μουμπάρακ, ενώ στην περίπτωση Μόρσι είχε πιέσει, ώστε να προχωρήσουν οι οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.