ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Και από τη συζυγό του κατηγορείται ο κομμουνιστής Μπο Σιλάι

Κίνα: Και από τη συζυγό του κατηγορείται ο κομμουνιστής Μπο Σιλάι

Ο Μπο Σιλάι, κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης του για διαφθορά, κατηγορήθηκε σήμερα από τη σύζυγό του, σε βιντεοσκοπημένη κατάθεσή της που προβλήθηκε στο δικαστήριο, ότι γνώριζε για τα "δώρα" που η ίδια είχε πάρει.

Η Γκου Καϊλάι, η σύζυγος του Μπο η οποία βρίσκεται στη φυλακή αφού κρίθηκε τον περασμένο χρόνο ένοχη για τη δολοφονία ενός Βρετανού, εμφανίζεται σ' αυτό το μαγνητοσκοπημένο βίντεο χλωμή και αδυνατισμένη.

Η διήμερη δίκη πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό πως η ετυμηγορία αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το βίντεο προβλήθηκε στην αίθουσα στου δικαστηρίου την επομένη της πρώτης ημέρας της δίκης, στη διάρκεια της οποίας ο Μπο Σιλάι αμφισβήτησε τις κατηγορίες σε βάρος του.

Ερωτηθείσα αν ο σύζυγός της γνώριζε για τα αεροπορικά εισιτήρια και τα άλλα δώρα που της προσέφερε ένας επιχειρηματίας που ήταν στενός φίλος του ζεύγους, ο Σου Μινγκ, η Γκου Καϊλάι αρχικά απάντησε: «Πρέπει να το ήξερε».

Όταν ο ανακριτής την πίεσε, εκείνη πρόσθεσε: «Του το είχα πει».

Ο Μπο Σιλάι, ένα στέλεχος του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και περιφερειακός ηγέτης του οποίου η πτώση είχε μεγάλο αντίκτυπο στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, διέψευσε χθες κατηγορηματικά ότι είχε δεχθεί δωροδοκίες. Χαρακτήρισε επίσης "εξωφρενικούς" τους ισχυρισμούς της Γκου Καϊλάι ότι είχε γεμίσει με δεκάδες χιλιάδες δολάρια ένα από τα χρηματοκιβώτια που μοιραζόταν το ζεύγος.

Η δίκη του, η οποία ελέγχεται στενά από τις αρχές, δεν είναι ανοικτή στον ξένο Τύπο. Η ετυμηγορία είναι αναμφίβολα αποφασισμένη εκ των προτέρων, εκτιμούν εμπειρογνώμονες. Η "Λαϊκή Ημερησία", η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έγραψε σε σχόλιό της πως τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εισαγγελείς ήταν «λεπτομερή, αξιόπιστα... και πειστικά».

Το πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος κατηγορείται επισήμως ότι έλαβε σε δωροδοκίες, μαζί με την Γκου Καϊλάι και τον γιο τους, τον Μπο Γκουαγκουά, το ισόποσο των 2,67 εκατ. ευρώ από δύο επιχειρηματίες, τον Τανγκ Σιαολίν και τον Σου Μινγκ, φίλους του ζεύγους.

Πρέπει επίσης να λογοδοτήσει για την κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων ύψους 5 εκατ. γιουάν (612.000 ευρώ) και για κατάχρηση εξουσίας στην Τσονγκτσίνγκ με στόχο να εμποδίσει μια ποινική έρευνα σε βάρος της Γκου Καϊλάι.