ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Εξονυχιστική έρευνα για τα χημικά υπόσχεται ο Μπαν Γκι Μουν

ΟΗΕ: Εξονυχιστική έρευνα για τα χημικά υπόσχεται ο Μπαν Γκι Μουν

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε σήμερα πως επιδίωξή του είναι να διεξαχθεί μία «εξονυχιστική, αμερόληπτη και τάχιστη έρευνα» για την πρόσφατη επίθεση έξω από τη Δαμασκό, όπου καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση πως οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα.


Σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών τονίστηκε πως η επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άγγελα Κάνε πρόκειται να αφιχθεί αύριο στη Δαμασκό, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για απρόσκοπτη πρόσβαση στο επίμαχο σημείο των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη Συρία για να επιθεωρήσουν άλλες κατηγορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα.

Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε από την πλευρά της πως θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ για να διεξάγουν ελέγχους στις περιοχές που αυτή ελέγχει και πρόσθεσε πως είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουν εντός των προσεχών 48 ωρών στο σημείο κοντά στη Δαμασκό, όπου καταγγέλθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

«Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια της ομάδας του ΟΗΕ. Είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουν εκεί οι επιθεωρητές μέσα σε ένα 48ωρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Χάλεντ Σάλεχ, εκπρόσωπος Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) της αντιπολίτευσης.