ΚΟΣΜΟΣ

Τα ραδιενεργά ύδατα της Φουκοσίμα θα φτάσουν στις ΗΠΑ το 2014

Τα ραδιενεργά ύδατα της Φουκοσίμα θα φτάσουν στις ΗΠΑ το 2014

Η οικολογική καταστροφή από το ατύχημα της Φουκοσίμα φαίνεται πώς θα έχει και συνέχεια, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ραδιενεργά ύδατα που εξαπλώνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό θα πλήξουν τις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ μέχρι το 2014.

Μετά την πρόσφατη απαγόρευση της αλιείας στον Ειρηνικό Ωκεανό, λόγω των ραδιενεργών υδάτων, που πλήττει σοβαρά την Κινέζικη αλλά και παγκόσμια οικονομία, πλέον η καταστροφή απειλεί και τις ακτές των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ωκεανικούς προσομοιωτές, παρατήρησαν ότι το φορτίο ραδιενεργού καισίου -137 που απελευθερώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά το ατύχημα της Φουκοσίμα το 2011, θα φτάσει τα παράκτια ύδατα των ΗΠΑ το 2014 και το ραδιενεργό κύμα θα κορυφωθεί μέχρι το 2016.

Ευτυχώς, τα δύο ωκεάνια ρεύματα Κουρόσιο στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Ιαπωνίας θα αραιώσουν το ραδιενεργό υλικό έτσι ώστε η συγκέντρωση του να πέσει πολύ κάτω από τα επίπεδα ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι να φτάσει στις ΗΠΑ, ωστόσο τα νερά γύρω από τη Φουκοσίμα παραμένουν επικίνδυνα.