ΚΟΣΜΟΣ

Προωθούν οι Ρώσοι συμφωνία με τα Σκόπια για τον Ρωσικό South Stream

Προωθούν οι Ρώσοι συμφωνία με τα Σκόπια για τον Ρωσικό South Stream

Τα περαιτέρω βήματα για τη σύνδεση της ΠΓΔΜ στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream εξετάσθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Η ΠΓΔΜ και η Ρωσία υπέγραψαν στις 23 Ιουλίου, στη Μόσχα, συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και την προμήθεια της πρώτης ρωσικού φυσικού αερίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, οι κ. Γκρούεφσκι και Μίλερ σημείωσαν ότι από τη στιγμή που θα επικυρωθεί η συμφωνία για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στον South Stream, οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινοπραξίας η οποία θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου.

Πέραν της σύνδεσης της ΠΓΔΜ στον αγωγό South Stream στη συνάντηση των κ. Γκρούεφσκι και Μίλερ συζητήθηκε και η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκρούεφσκι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,ενημέρωσε τον κ. Μίλερ ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναμένεται να υπογράψει το προσεχές διάστημα τη σύμβαση με τη ρωσική εταιρία Stroytransgaz για τη διεύρυνση του εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά και παραγωγικές μονάδες της χώρας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Μίλερ, σημείωσε πως η «Gazprom» ενδιαφέρεται για συνεργασία με την ΠΓΔΜ και πως η χώρα περιλαμβάνεται στα αναπτυξιακά σχέδια της ρωσικής εταιρείας.