ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες υπάλληλοι fast food βγήκαν στους δρόμους στις ΗΠΑ

Χιλιάδες υπάλληλοι fast food βγήκαν στους δρόμους στις ΗΠΑ

Σε 60 αμερικανικές πόλεις, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων εστιατορίων fast food απεργούν, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ποιος είπε ότι τα συνδικάτα στις ΗΠΑ δεν είναι πια τόσο δυνατά όσο στο παρελθόν; Η συντονισμένη ενέργεια σε 60 αμερικανικές πόλεις την Πέμπτη, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των εποχών. Στις 6 και μισή το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι του καταστήματος McDonald's στο Μανχάταν, βγήκαν με τα πλακάτ τους στο πεζοδρόμιο και άρχισαν να διαμαρτύρονται. Σύντομα τους ακολούθησε όλη η υπόλοιπη χώρα...

Για όποιον διαβάζει μαζική απεργία και φαντάζεται συγκεντρώσεις χιλιάδων στην πλατεία Συντάγματος, να πούμε ότι στις ΗΠΑ η φιλοσοφία των απεργών είναι πολύ διαφορετική. Προτιμούν όχι τη μαζική συνάθροιση σε ένα σημείο, αλλά την –πολύ πιο αποτελεσματική, αφού δεν ενοχλούν τον κόσμο που δεν μπορεί να μετακινθεί, ενώ κάνουν και το μήνυμά τους πολύ πιο σαφές- συντονισμένη συγκέντρωση με πλακάτ (πικετοφορία) της κάθε ομάδας εργαζομένων, έξω από το σημείο όπου δουλεύει. Έτσι, μπορεί στον ίδιο δρόμο να δει κανείς δέκα, δεκαπέντε μικρές ομάδες πέντε-έξι ατόμων με πλακάτ που γράφουν παρόμοια συνθήματα και που ήρεμα και χωρίς να προκαλούν προβλήματα, κάνουν σαφές το μήνυμά τους.

Τα αιτήματα της μεγάλης απεργίας που συνεχίζεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ είναι οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις διάσημες αλυσίδες καταστημάτων, όπως τα Burger King, τα McDonalds, τα Subway και άλλες. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς. Τα πιο πολλά από τα εστιατόρια fast food στις ΗΠΑ κάνουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης με τους υπαλλήλους τους, απασχολώντας τους για όχι περισσότερο από 20 ώρες την εβδομάδα και δίνοντάς τους πενιχρούς μισθούς.

Ακόμη όμως και εκείνοι που εργάζονται μόνιμα για τις αλυσίδες fast food, πληρώνονται πολύ λίγο. Περίπου 4.000.000 άνθρωποι δουλεύουν στον κλάδο αυτό στις ΗΠΑ, αφού στη χώρα αυτή το fast food είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος εστίασης και τα εστιατόρια είναι άπειρα και βρίσκονται παντού. Οι μέσες ετήσιες απολαβές των εργαζομένων είναι 18.130 δολάρια, δηλαδή περίπου 1.151 ευρώ μεικτά το μήνα. Ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες, είναι πρακτικά αδύνατο για οποιονδήποτε Αμερικανό να επιβιώσει με τέτοιο μισθό, όπου μόνο το νοίκι για ένα πολύ μικρό διαμέρισμα ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Η μεγαλύτερη συζήτηση γίνεται για την θέσπιση ενός βασικού μισθού. Την ιδέα αυτή δεν την απορρίπτουν ασυζητητί οι επιχειρηματίες του κλάδου του fast food, οι οποίοι ωστόσο επιμένουν ότι πολλοί άλλοι κλάδοι στις ΗΠΑ πληρώνουν το βασικό μισθό που είναι κατώτερος από το μισθό που παίρνουν οι περισσότεροι από τους δικούς τους υπαλλήλους. Η αλήθεια είναι ότι οι επόπτες και κάποιες άλλες θέσεις στα εστιατόρια fast food κερδίζουν αρκετά περισσότερα από τον βασικό, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως με τους μάγειρες (συνήθως μετανάστες) που δουλεύουν πολλές ώρες σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Διαβάστε επίσης:

Νέο διατροφικό σκάνδαλο: Κρέας... σκύλου σε fast food!

Κρέας αλόγου σε χάμπουργκερ

Βίντεο: Δεν θα ξαναφάτε τηγανιτές πατάτες μετά από αυτό!

Έκοψαν το fast food και δείτε πώς έγιναν

Ξόδευε 5.000 ευρώ σε fast food κάθε χρόνο! Δείτε πώς είχε γίνει (pics)