ΚΟΣΜΟΣ

Ομαδικός τάφος βρέθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ομαδικός τάφος βρέθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Κοντά στην πόλη Πριέντορ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ανακαλύφθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους στην περιοχή, με λείψανα δεκάδων Κροατών και Μουσουλμάνων που εκτελέστηκαν από σερβoβοσνιακές δυνάμεις στην αρχή του πολέμου, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της Βοσνίας.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, στον ομαδικό τάφο είναι θαμμένοι Κροάτες και Μουσουλμάνοι από την περιοχή, οι οποίοι δολοφονήθηκαν το καλοκαίρι του 1992. Πρόκειται για τον αρχικό τάφο και σίγουρα έναν από τους μεγαλύτερους στην περιοχή Μπόσανσκα Κράινα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ταυτότητα των θυμάτων θα εξακριβωθεί με την ολοκλήρωση της εκταφής και με ιατροδικαστικές μεθόδους.

Ανακριτής της γενικής εισαγγελίας της Βοσνίας βρίσκεται στο Πριέντορ και συντονίζει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων συγγενών θυμάτων στην περιοχή του Πριέντορ, την περίοδο του πολέμου, 1992-1995, δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν 5209 πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Μουσουλμάνοι.

Οι σερβικές αρχές είχαν δημιουργήσει τρία στρατόπεδα συγκέντρωσης - Ομάρσκα, Κερατέρμ και Τρνόπολιε - στα οποία κρατούνταν υπό απάνθρωπες συνθήκες αιχμάλωτοι Κροάτες και Μουσουλμάνοι της Βοσνίας και υποβάλλονταν σε βασανιστήρια.

Για τα εγκλήματα πολέμου στην περιοχή εκδόθηκαν πολλές καταδικαστικές αποφάσεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και από δικαστήρια της Βοσνίας.

Οι πρώην ανώτατοι Σέρβοι αξιωματικοί Μίλομιρ Στάκιτς και Ράντοσλαβ Μπρτζανιν καταδικάστηκαν σε 40 και 32 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα. Από το ICTY καταδικάστηκαν συνολικά έξι Σέρβοι αξιωματικοί και φρουροί των στρατοπέδων και από το δικαστήριο της Βοσνίας έως τώρα έχουν εκδοθεί πολυετείς ποινές φυλάκισης για πρώην μέλη των σερβικών στρατιωτικών μονάδων.