ΚΟΣΜΟΣ

Φουκουσίμα: Δε θα διωχθούν δικαστικά οι υπεύθυνοι της καταστροφής

Φουκουσίμα: Δε θα διωχθούν δικαστικά οι υπεύθυνοι της καταστροφής

Η εισαγγελία του Τόκιο αποφάσισε σήμερα να μην παραπεμφθούν σε δίκη για αμέλεια ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν και τα τότε ανώτατα στελέχη της Tokyo Electric Power Co (Tepco) για το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα το 2011.

Κάτοικοι και ακτιβιστές της περιοχής της Φουκουσίμα είχαν καταθέσει μήνυση κατά περίπου 40 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Καν και πολλοί υπουργοί του, ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικής Ασφάλειας και οι Τσουνεχίσα Κατσουμάτα και Μασατάκα Σιμίζου, οι οποίοι ήταν τότε αντίστοιχα ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της Tepco.

Τους κατηγορούσαν για επαγγελματική αμέλεια, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση θανάτων και τραυματισμών κατά τον χειρισμό της καταστροφής.

Οι κάτοικοι και οι ακτιβιστές κατηγγειλαν ότι, η κυβέρνηση και η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό της Φουκουσίμα, καθυστέρησαν να αποκαλύψουν στοιχεία για το εύρος της μόλυνσης και δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τον κίνδυνο πρόκλησης σεισμών και τσουνάμι.

Στην μήνυση αυτή, οι ενάγοντες κατηγορούσαν επίσης τους αξιωματούχους ότι καθυστέρησαν την απομάκρυνση των κατοίκων από περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον σταθμό,και έτσι πολλοί κάτοικοι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια.

Ωστόσο, η εισαγγελία του Τόκιο απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι για το δυστύχημα, επειδή ήταν δύσκολο να προβλεφθεί ένας τόσο ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε τον Μάρτιο του 2011.

Οι κάτοικοι και οι ακτιβιστές έχουν δικαίωμα να επαναδιατυπώσουν τη μήνυση και να την υποβάλουν εκ νέου στην εισαγγελία, την ώρα που πολλές αγωγές έχουν κατατεθεί ενώπιον αστικών δικαστηρίων, το οποίο σημαίνει ότι η δικαιοσύνη απέχει πολύ από την ολοκλήρωση του έργου της γύρω από αυτήν την υπόθεση.