ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΜακΚέιν επιθυμεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τα χημικά της Συρίας

Ο ΜακΚέιν επιθυμεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τα χημικά της Συρίας

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει μια τροποποίηση στην απόφαση του Κογκρέσου που εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής βίας από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, ώστε να περιλαμβάνει ένα «αυστηρό» χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η Δαμασκός θα πρέπει να έχει παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει.


Μιλώντας στην εκπομπή «This Morning» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μακέιν δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά επιφυλακτικός» όσον αφορά μια τέτοια διπλωματική λύση, αλλά πρόσθεσε ότι το να «μην επιδιώξουμε αυτή την επιλογή θα ήταν λάθος».

«Κάποιοι από εμάς ήδη εργαζόμαστε για την τροποποίηση της απόφασης του Κογκρέσου, που θα απαιτεί την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και κατευθυντηρίων γραμμών, προκειμένου ο πρόεδρος να εγκρίνει» τη χρήση στρατιωτικής βίας, πρόσθεσε ο γερουσιαστής.
Ο Μακέιν δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για την τροποποίηση που προτείνει, ενώ την ίδια ώρα και άλλοι βουλευτές επεξεργάζονται προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται να δοθεί στη συριακή κυβέρνηση ένα χρονικό περιθώριο προτού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Συρία, περιλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών.

Οι δημοκρατικοί Γερουσιαστές Τζο Μάντσιν και Χάιντι Χάιτκαμπ προτείνουν μια εναλλακτική που προσφέρει στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ 45 ημέρες να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων και να ξεκινήσει τη διαδικασία παράδοσής τους.

Ο Μακέιν μιλώντας στην εκπομπή «New Day» του τηλεοπτικού δικτύου CNN σημείωσε ότι θα πρέπει να σταλούν αμέσως στις συριακές τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα χημικά όπλα διεθνείς επιθεωρητές για να διασφαλιστεί το απόθεμα σε χημικά όπλα του Άσαντ, ενώ παράλληλα η διεθνής κοινότητα θα εξετάζει μια συμφωνία για τον έλεγχο και την καταστροφή τους.

«Αν είναι σοβαρός (ο Άσαντ), τότε στείλτε επιθεωρητές εκεί αμέσως. Γνωρίζουμε πού είναι οι τοποθεσίες με τα χημικά όπλα, για να τα θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο», είπε ο γερουσιαστής.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Προς αναβολή οι ψηφοφορίες για τη Συρία στη Γερουσία

Ο Ομπάμα θα επιταχύνει τις πιέσεις του στο Κογκρέσο για τη Συρία