ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» στη συζήτηση της ρωσικής πρότασης λέει ο Ομπάμα

«Ναι» στη συζήτηση της ρωσικής πρότασης λέει ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε στην πρόταση να συζητηθεί και να «εξεταστεί σοβαρά» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ρωσική πρόταση η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Λευκό Οίκο.

Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν ο Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι συνομιλίες αυτές πρόκειται να αρχίσουν εντός της ημέρας στα Ηνωμένα Έθνη και θα συμπεριλαμβάνουν τη συζήτηση επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νωρίτερα, η Δαμασκός αποδέχθηκε την πρόταση αυτή δια στόματος του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Διεξαγάγαμε ένα πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας) Σεργκέι Λαβρόφ χθες (Δευτέρα), και εκείνος πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα. Και το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία», φέρεται να είπε ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην Δούμα, τη ρωσική κάτω βουλή.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφώνησε ότι αυτό θα «αναιρέσει τη βάση για μια Αμερικανική επίθεση», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σχετικά με την πρόταση να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), την εβδομάδα που πέρασε.

«Το θέμα αυτό συζητήθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Δεν διευκρίνισε ποιος έθεσε πρώτος το θέμα, ούτε θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ο Ομπάμα είχε ήδη αναφέρει χθες βράδυ, στο πλαίσιο μιας συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο PBS, πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόταση αυτή.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ, είχε δηλώσει ότι ο Αμερικανός λαός δεν υποστηρίζει τη θέση του Προέδρου Ομπάμα για τη Σύρια, με βάση τα έως τώρα στοιχεία και θα χρειαστούν ισχυρότερα επιχειρήματα που θα δικαιολογούν μια επίθεση.

Επιπλέον, μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι προτεραιότητα παραμένει η διπλωματία και όχι η στρατιωτική δράση ενώ η ψηφοφορία στη Γερουσία ίσως δεν γίνει αυτή την εβδομάδα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο Ομπάμα επισκέπτεται το Καπιτώλιο σήμερα,προκειμένου να ζητήσει από τους κοινοβουλευτικούς οι οποίοι παραμένουν διστακτικοί να επιτρέψουν περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις στη Συρία.

Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας θα απευθύνει διάγγελμα στο αμερικανικό λαό, το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης:

Human Rights Watch: Kατηγόρησε Αρχές της Συρίας για χρήση χημικών

«Στημένη επίθεση στη Συρία ώστε να προωθηθεί η Νέα Τάξη»

Γκάφα του Κέρι απέτρεψε την επέμβαση στη Συρία;

Η Συρία αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας για διεθνή έλεγχο