ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το ΡΚΚ μπαίνει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Τουρκία: Το ΡΚΚ μπαίνει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) κάλεσε τον κουρδικό λαό να υποστηρίξει τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως και να μποϋκοτάρει επί μία εβδομάδα τα σχολεία διεκδικώντας εκπαίδευση στη μητρική του γλώσσα.


Η ηγεσία του ΡΚΚ εξέδωσε ανακοίνωση που επικαλείται το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat και αναφέρει: «Είναι σημαντικό όλος ο λαός μας να υποστηρίξει το μποϋκοτάζ μιας εβδομάδας στα σχολεία με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, την προσεχή Δευτέρα. Οι οικογένειες δεν πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για μια ολόκληρη εβδομάδα. Όλες οι οικογένειες και τα παιδιά τους πρέπει να διαδηλώσουν την ημέρα της έναρξης της σχολικής χρονιάς έξω από τις διευθύνσεις Εθνικής Παιδείας με το σύνθημα 'θέλουμε εκπαίδευση στη μητρική μας γλώσσα».

Το ΡΚΚ απευθύνει την έκκληση αυτή αφού την Δευτέρα ανακοίνωσε ότι διακόπτει την αποχώρηση των δυνάμεών του από την Τουρκία, προσάπτοντας στην Άγκυρα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που άρχισαν στα τέλη του 2012 με τον φυλακισμένο ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το ΡΚΚ ζητεί κυρίως τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και της εκλογικής νομοθεσίας, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα και μια μορφή αυτονομίας για την περιοχή όπου ζει η κουρδική μειονότητα.

Το ΡΚΚ κάλεσε επίσης σήμερα τους Κούρδους να υποστηρίξουν τις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες κλόνισαν το καθεστώς τον Ιούνιο και άρχισαν να επαναλαμβάνονται τον Σεπτέμβριο.

«Ο αγώνας του λαού για τη δημοκρατία στην Τουρκία και ο αγώνας του κουρδικού λαού για την ελευθερία και τη δημοκρατία θα ενωθούν. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κάνει σημαντικά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό και την επίλυση του κουρδικού ζητήματος», πρόσθεσε το ΡΚΚ.

Ο Οτσαλάν είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι το αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας ήταν «γεμάτο νόημα». Ωστόσο το ΡΚΚ, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαδηλώσεων, δεν είχε καλέσει τους Κούρδους να το υποστηρίξουν.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Στον «αέρα» η κατάπαυση πυρός με τους Κούρδους

Οτσαλάν: Συνεχίζεται η ειρηνευτική διαδικασία