ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση: «Μεγάλο συνασπισμό» θέλουν οι Γερμανοί

Δημοσκόπηση: «Μεγάλο συνασπισμό» θέλουν οι Γερμανοί

Προεκλογικός πυρετός στην Γερμανία , με το 47% των Γερμανών να θεωρεί «καλή λύση για τη Γερμανία» τον σχηματισμό κυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Infratest dimap που έγινε για λογαριασμό του Deutschlandtrend του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, η δεύτερη πιο δημοφιλής κυβερνητική σύνθεση είναι o συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων (Grüne). Το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί «καλή» μια τέτοια επιλογή. Αντίθετα χάνει διαρκώς έδαφος η συνέχιση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων (FDP). Μόλις το 38% των ερωτηθέντων την υποστηρίζει. Πριν από μια εβδομάδα το ποσοστό των υποστηρικτών μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης άγγιζε το 46%.

Οριακή άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών

Η δημοσκόπηση της Infratest dimap θέλει τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ να αυξάνουν το ποσοστό τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα .

Η δημοσκόπηση της Infratest dimap θέλει τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ να αυξάνουν το ποσοστό τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα και να φτάνουν το 28%. Τα χριστιανικά κόμματα χάνουν μια μονάδα και το ποσοστό τους διαμορφώνεται στο 40%. Οι φιλελεύθεροι σύμμαχοι τους παλεύουν με την κοινοβουλευτική επιβίωση, καθώς παραμένουν καθηλωμένοι στο όριο του 5%. Οι Πράσινοι κινούνται στο 10%, ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) στο 8%. Η κεντροδεξιά συγκεντρώνει ένα 45% και η αντιπολίτευση 46%.

Με αυτούς τους συσχετισμούς θα ήταν αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης από ένα από τα στρατόπεδα (CDU/CSU-FDP και SPD-Grüne). Στην περίπτωση αυτή το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν αυτό ενός «μεγάλου συνασπισμού» (CDU/CSU- SPD), χωρίς πιθανότατα τη συμμετοχή του Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μέρκελ. Αριθμητικά (και όχι μόνο) δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων με το κόμμα της Αριστεράς. Το ενδεχόμενο αυτό αποκλείουν οι Σοσιαλδημοκράτες που δεν θεωρούν την Αριστερά ώριμη για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Δυνατή αριθμητικά θα ήταν και μια κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, ωστόσο κάτι τέτοιο το αποκλείουν στην παρούσα φάση οι Πράσινοι.

Η αξία των εν λόγω δημοσκοπήσεων σχετικοποιείται πάντως από το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ο ένας στους δύο ψηφοφόρους δηλώνει αναποφάσιστος.

ΠΗΓΗ DW