ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Καμπότζη

Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Καμπότζη

Με δακρυγόνα και κανόνια νερού διαλύθηκε συλλαλητήριο στην Καμπότζη που διοργανώθηκε με σκοπό να ασκηθεί πίεση ώστε να διεξαχθεί έρευνα για τις εκλογές του Ιουλίου, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για νοθεία.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για έναν νεκρό διαδηλωτή από σφαίρα, κάτι που η στρατιωτική αστυνομία αρνείται να επιβεβαιώσει.

«Η στρατιωτική αστυνομία δεν χρησιμοποίησε παρά κλομπ και ασπίδες και η αστυνομία μόνο δακρυγόνα. Δεν καταφύγαμε στη χρήση πραγματικών σφαιρών» δήλωσε εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι οι αρχές έθεσαν τέρμα με τη βία σε μία «παράνομη διαδήλωση».

Το Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης (CPP) του Χουν Σεν κέρδισε άλλη μία πενταετή θητεία με 68 έδρες, έναντι 55 του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της (CNRP).

Πρόκειται για μία σημαντικά μειωμένη πλειοψηφία που υποδηλώνει δυσαρέσκεια για την αυταρχική διακυβέρνησή του, παρά την ταχεία οικονομική ανάπτυξη.

Το σημερινό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 20.000 άνθρωποι, ήταν το δεύτερο μέσα σε οκτώ ημέρες καθώς οι αρχές εξακολουθούν να παραβλέπουν τα αιτήματα για μια ανεξάρτητη έρευνα των παραπόνων για νοθεία.

Το CNRP υποστηρίζει ότι αν δεν του είχαν στερήσει 2,3 εκατομμύρια ψήφους, θα είχε κερδίσει στις 28 Ιουλίου και αρνείται να δεχθεί μια απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Συνταγματικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το οποίο οι κατηγορίες για νοθεία έχουν ήδη διερευνηθεί και δεν χρειάζεται νέα έρευνα.