ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Η συμφωνία για τη Συρία «μάθημα» για το Ιράν

Ομπάμα: Η συμφωνία για τη Συρία «μάθημα» για το Ιράν

«Το Ιράν θα πρέπει να σκεφθεί τη διπλωματία ως έναν τρόπο επίλυσης της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμά του», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.


«Η πρόσφατη απειλή από πλευράς ΗΠΑ για τη χρήση βίας εναντίον της Συρίας και η επακόλουθη διακοπή προκειμένου να αναζητηθεί η διπλωματία, θα πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα στην Τεχεράνη», πρόσθεσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που έδωσε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε δημόσια για πρώτη φορά στην εκπομπή "This Week" πως έχει ανταλλάξει επιστολές με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε μιλήσει απευθείας».

Επιπλέον, τόνισε ότι τα πυρηνικά του Ιράν «είναι ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα για εμάς απ΄ ότι το θέμα των χημικών όπλων».

«Νομίζω πως ο νέος πρόεδρος δεν πρόκειται ξαφνικά να το κάνει εύκολο», ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως θα ήταν θετικό αν το Ιράν εμπλεκόταν στη σταθεροποίηση της Συρίας, σημειώνοντας πως «στην περίπτωση που το Ιράν εμπλακεί», αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα τού ότι η Ρωσία και το Ιράν αναγνωρίζουν «μια σιδηροδρομική καταστροφή που πλήττει όχι μόνο τους Σύρους, αλλά αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».