ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμη να καταστρέψει τα χημικά η Συρία

Έτοιμη να καταστρέψει τα χημικά η Συρία

Άμεσα διατεθειμένη να εφαρμόσει το αμερικανο-ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΟΗΕ, εμφανίζεται η Συρία.

Μάλιστα έχει αρχίσει ήδη να καταρτίζει τον κατάλογο με αυτό τον οπλισμό της, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης στο τηλεοπτικό κανάλι ITN.

«Η Συρία δεσμεύεται (να εφαρμόσει) ό,τι προέρχεται από τον ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο Όμραν αλ-Ζόχμπι. «Αποδεχόμαστε το ρωσικό σχέδιο να απαλλαγούμε από τα χημικά όπλα μας. Στην πραγματικότητα έχουμε αρχίσει να ετοιμάζουμε τον κατάλογό μας», εξήγησε στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι.

«Ετοιμάζουμε ήδη τα έγγραφά μας, έχουμε αρχίσει να κάνουμε την εργασία μας», συνέχισε ο υπουργός. «Δεν χάνουμε χρόνο», υπογράμμισε.

Η Συρία, εξήγησε, θα εφαρμόσει το σχέδιο που επεξεργάστηκαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ όταν «μετασχηματιστεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο» έπειτα από μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Δαμασκός θα προσφέρει «απολύτως» στους επιθεωρητές του αφοπλισμού που αναμένεται να μεταβούν στη Συρία για να εφαρμόσουν το σχέδιο, την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις στις οποίες θα θελήσουν να μεταβούν, δήλωσε ακόμη ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης.

Φυσικά δεν παρέλειψε να τονίσει πως η Συρία «σέβεται και κρατά το λόγο της, λαμβάνουμε αυτή τη συμφωνία πολύ στα σοβαρά», επέμεινε.

Σθεναρές αντιδράσεις από τους αντάρτες

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απέρριψε τη συμφωνία ΗΠΑ -Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο λέγοντας ότι αυτή δε θα επιλύσει τη συριακή κρίση και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.

«Η ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία δεν μας αφορά. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», δήλωσε ο ηγέτης του Στρατού, ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς.

«Αδιαφορούμε πλήρως γι' αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να ανατρέψουμε το καθεστώς», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Κέρι, η συμφωνία προβλέπει ότι η Συρία θα παραδώσει εντός της εβδομάδας μια αναλυτική λίστα του χημικού της οπλοστασίου και των θέσεων που αποθηκεύονται.

Προσέθεσε ακόμη ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα πρέπει να βρίσκονται στη Συρία «όχι αργότερα από το Νοέμβριο». Στόχος, είπε είναι να ολοκληρωθεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.

Οι Κέρι και Λαβρόφ σημείωσαν ότι αν η Συρία δεν συμμορφωθεί με την συμφωνία (η οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί από τον Οργανισμό για την αποτροπή των χημικών όπλων) θα αντιμετωπίσει συνέπειες με βάση το άρθρο 7 της συνθήκης του ΟΗΕ, το οποίο καλύπτει και κυρώσεις που σχετίζονται και με στρατιωτική δράση.

Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιες θα είναι οι κυρώσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε, διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει στρατιωτική δράση. «Δεν υπάρχει περιορισμός επιλογών».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι στη συμφωνία «δεν υπάρχει τίποτα που να μιλά για τη χρήση βίας» και ότι αυτή δεν αφορά «αυτόματες κυρώσεις».

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν έτοιμες να δράσουν

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς του προέδρου Άσαντ θα δεχτεί τον διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα προς το έθνος λίγο πριν από την ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία.

«Είδαμε ενδείξεις προόδου. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το καθεστώς Ασαντ δεν παραδεχόταν ότι διαθέτει χημικά όπλα. Σήμερα το παραδέχεται. Πρέπει να δούμε σαφείς κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Άσαντ δεσμεύεται πράγματι για τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου. Κι αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμες να δράσουν», είπε ο Ομπάμα.

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα προόδου» και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ θα συζητήσουν στο Παρίσι τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή της. «Η συμφωνία επί του σχεδίου που επιτεύχθηκε στη Γενεύη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα, στο πεδίο της μάχης στη Συρία, στρατιωτικά αεροσκάφη έπληξαν προάστια της Δαμασκού που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, ενώ σημειώθηκαν και συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες, όπως δήλωσαν κάτοικοι της πρωτεύουσας και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Χαιρετίζουν τη συμφωνία Λονδίνο, Βερολίνο, ΟΗΕ
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και δήλωσε ότι τώρα θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της εφαρμογής του σχεδίου.

"Μίλησα με τον υπουργό (Τζον Κέρι)", έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της".

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, χαιρέτισε επίσης τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου και προσέφερε τη βοήθεια της ΕΕ για τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων.

"Χαίρομαι για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσική Ομοσπονδία προκειμένου να διασφαλιστεί η γρήγορη και εξασφαλισμένη καταστροφή των συριακών χημικών όπλων", ανέφερε η Άστον σε μία ανακοίνωση. Πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να στείλει ειδικούς προκειμένου να "βοηθήσουν στην ασφάλιση των εγκαταστάσεων και στο να καταστραφούν ορισμένοι χημικοί παράγοντες".

Τη συμφωνία χαιρέτισε και το Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν "σημαντικά" ύστερα από τη συμφωνία.

"Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός.

"Μία ειρήνη διαρκείας...μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης", πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε μεν τη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι αυτή θα έπρεπε να σταθεί ευκαιρία για να σταματήσουν τα "φρικτά δεινά" που υφίστανται οι Σύροι, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε ότι ο ΟΗΕ θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Βανίνα Μαεστράτσι.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε δηλώσει πριν από την επίτευξη της συμφωνίας ότι τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί ειρηνευτική διάσκεψη αν συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ είχε εκφράσει επιφυλάξεις ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε όποιο σχέδιο ελέγχου του χημικού του οπλοστασίου.

Διαβάστε επίσης:

Δαμασκός: Χαιρετίζει τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για τα χημικά της

Συρία: Η αντιπολίτευση ζητεί την απαγόρευσης των βαλλιστικών πυραύλων

Iράν: Ένδειξη «ορθολογισμού» των ΗΠΑ, η συμφωνία για τα χημικά