ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ανάληψη ευθύνης για τη σφαγή 30 ατόμων στην επαρχία Χομς

Συρία: Ανάληψη ευθύνης για τη σφαγή 30 ατόμων στην επαρχία Χομς

Το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και πολεμά το συριακό καθεστώς, ανέλαβε την Κυριακή την ευθύνη για την επίθεση σε τρία χωριά αλαουιτών κοντά στη Χομς κατά την οποία δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε ημέρες νωρίτερα.


"Ο τοίχος του φόβου έσπασε, πρόκειται για την πρώτη εισβολή σε αυτά τα χωριά και ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκαν", καυχήθηκε η τζιχαντιστική οργάνωση σε μια ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για το θάνατο 30 αλαουιτών στα χωριά Μακσάρ αλ Χίσαν, Μασουντίγε και Τζαμπ αλ-Τζέραχ.

Σε αυτά τα τρία χωριά της επαρχίας Χομς κατοικούν πολλά μέλη της αλαουιτικής κοινότητας από την οποία προέρχεται και ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε σε φόρουμ τζιχαντιστών, διευκρινίζει πως ισλαμιστές νομομαθείς είχαν παροτρύνει τους μαχητές της Αλ Νόσρα "να σκοτώσουν τους νουσαΐρι, τους εχθρούς του Θεού", ένας όρος που χρησιμοποιείται μειωτικά για να περιγράψει τους αλαουίτες.

Η επίθεση ήταν "εκδίκηση για την εν ψυχρώ δολοφονία μουσουλμάνων και των συζύγων τους στην ανατολική Γούτα" κοντά στη Δαμασκό, όπου η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως σχεδόν 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) είχε από την πλευρά του καταμετρήσει 12 νεκρούς αμάχους στο Μακσάρ αλ-Χίσαν, προτού δώσει έναν νέο απολογισμό 22 νεκρών την Κυριακή.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 16 αλαουίτες, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και τέσσερις ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο προσθέτοντας πως πέντε στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς σκοτώθηκαν επίσης κατά την επίθεση.

Ενώ η επαρχιακή πρωτεύουσα Χομς –η επονομαζόμενη "πρωτεύουσα της επανάστασης"– ήταν το θέατρο συγκρούσεων από τις πιο βίαιες στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία εδώ και δυόμισι χρόνια, η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα τρία χρόνια είχε γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από τις μάχες.