ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη των Xριστιανοκοινωνιστών συμμάχων της Μέρκελ στη Βαυαρία

Νίκη των Xριστιανοκοινωνιστών συμμάχων της Μέρκελ στη Βαυαρία

Με ποσοστό που αγγίζει το 49% των ψήφων, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) -αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ- ανέκτησαν μετά από πέντε χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική βουλή της Βαυαρίας.


Η επικράτηση του συντηρητικού κόμματος «αμαυρώθηκε» από την αποτυχία του κυβερνητικού του συμμάχου, του Φιλελεύθερου FDP, να φτάσει το όριο του 5% και να διασφαλίσει την εκπροσώπησή του στο κοινοβούλιο.

Η αποτυχία αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) στις ομοσπονδιακές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Αν η αδυναμία του FDP επιβεβαιωθεί και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών εκλογών την επόμενη Κυριακή, θα αναγκάσει την καγκελάριο Μέρκελ να αναζητήσει νέο εταίρο του συνασπισμού που θα μπορούσε να είναι ο βασικός της αντίπαλος, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας, αδελφή παράταξη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου, κατάλαβε το 48,8% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα στις 73 από τις 90 επαρχίες της περιοχής.
Οι συντηρητικοί της Βαυαρίας με επικεφαλής τον απερχόμενο επικεφαλής Χορστ Ζεεχόφερ, κέρδισαν 101 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία των 91 εδρών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής τηλεόρασης. «Ένας στους δύο βαυαρούς ψήφισαν για μας ( ... ) είναι μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης» , είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη νίκη της παράταξής του που οδηγεί πολιτικά την Βαυαρία ανελλιπώς από το 1956.
Το FDP συγκέντρωσε μόλις το 3% των ψήφων, μακριά από το απαιτούμενο όριο του 5%, ενώ οι προβλέψεις το εμφανίζουν σαν «ετοιμοθάνατο» και για τις βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ αναγνώρισε τη «συντριπτική ήττα», αλλά είδε μέσα απο αυτή ένα «ξύπνημα » για το κόμμα του.

Από την άλλη πλευρά ορισμένοι εκτιμούν ότι αρκετοί συντηρητικοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να δώσουν ώθηση στους Φιλελεύθερους σε βάρος του CDU, την ερχόμενη εβδομάδα στις ομοσπονδιακές εκλογές με την ελπίδα της διάσωσης του κυβερνώντος συνασπισμού.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( SPD) , με επικεφαλής τον Πέερ Στάινμπρουκ, έλαβε το 19,9% των ψήφων στη Βαυαρία - ελαφρά καλύτερο από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε το 2008 (18,6 %).

Η κ. Μέρκελ δεν σχολίασε τα αποτελέσματα της Κυριακής, αλλά ενδέχεται να μιλήσει τη Δευτέρα, όταν θα υπάρξει στο Βερολίνο συνάντηση των στελεχών του CDU.