ΚΟΣΜΟΣ

Εντάσεις στο συνασπισμό της Μέρκελ μετά τις εκλογές στη Βαυαρία

Εντάσεις στο συνασπισμό της Μέρκελ μετά τις εκλογές στη Βαυαρία

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν σήμερα στην κυβέρνηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ αφού τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας έδειξαν ότι ο ελάσσων εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό μπορεί να μην εκλέξει βουλευτές στο εθνικό κοινοβούλιο.


Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη Βαυαρία, κέρδισε και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο κρατίδιο.

Ωστόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) απέτυχαν να εκλέξουν βουλευτές στο περιφερειακό βαυαρικό κοινοβούλιο, αφού συγκέντρωσαν ποσοστό μικρότερο του 5% το οποίο απαιτείται για να έχουν εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.

Το FDP κέρδισε μόλις το 3,3% των ψήφων στη Βαυαρία, από το 8% που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές, οι οποίες είχαν διεξαχθεί στο κρατίδιο το 2008.

Το βαυαρικό κοινοβούλιο είναι το έβδομο κοινοβούλιο γερμανικού κρατιδίου από το οποίο εξοστρακίζεται το FDP αφότου οι CDU-CSU συνασπίσθηκαν με το FDP, το 2009, για να σχηματίσουν το σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.

Ο Γενικός Γραμματέας του FDP Πάτρικ Ντέρινγκ δήλωσε πως το κόμμα του θα μπορούσε να βοηθηθεί στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής αν ζητηθεί από τους ψηφοφόρους να ακολουθήσουν μια τακτική.

"Ο μαυροκίτρινος συνασπισμός μπορεί και πάλι να εκλεγεί με μια επιδέξια κατανομή της ψήφου", δήλωσε επικαλούμενος τα πολιτικά χρώματα των δύο κομμάτων – το μαύρο της CDU και το κίτρινο του FDP.

Ωστόσο στελέχη του πολιτικού συνασπισμού της Μέρκελ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να βοηθήσουν να ενισχυθεί το FDP ώστε να εκλέξει την Κυριακή βουλευτές στο εθνικό κοινοβούλιο.

"Δεν υπάρχει προεκλογική εκστρατεία του συνασπισμού", δήλωσε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU Φόλκερ Κάουντερ.

"Ο καθένας αγωνίζεται για τις δικές του ψήφους", πρόσθεσε.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, μετά τις εκλογές της Κυριακής, οι CDU-CSU θα παραμείνουν το μεγαλύτερο πολιτικό μπλοκ στο κοινοβούλιο, το FDP κυμαίνεται γύρω από το όριο του 5%.

Ο αρχηγός του FDP Φίλιπ Ρέσλερ περιέγραψε τα αποτελέσματα στη Βαυαρία ως "κλήση αφύπνισης" για το κόμμα του και κάλεσε τους ψηφοφόρους να το υποστηρίξουν μέσω της αποκαλούμενης δεύτερης ψήφου.

Βάσει του γερμανικού εκλογικού συστήματος, η πρώτη ψήφος των Γερμανών είναι υπέρ ενός υποψηφίου και η δεύτερη υπέρ ενός κόμματος.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας της CDU Χέρμαν Γκρέχε απέρριψε το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι του CDU να υιοθετήσουν κάποια τακτική στην ψηφοφορία για να βοηθήσουν το FDP.

"Η δεύτερη ψήφος είναι η ψήφος της Μέρκελ", τόνισε.