ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει αύριο η νέα δίκη των δολοφόνων του Τούρκου δημοσιογράφου Ντινκ

Αρχίζει αύριο η νέα δίκη των δολοφόνων του Τούρκου δημοσιογράφου Ντινκ

Η νέα δίκη των δολοφόνων του Τούρκου δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ θα αρχίσει αύριο ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, μετά την εν μέρει ακύρωση προηγούμενης ετυμηγορίας από το ακυρωτικό δικαστήριο.


Η διαδικασία θα αρχίσει αύριο σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκαρό Παϊλάν, μέλος της ένωσης των Φίλων του Χραντ Ντινκ, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται μεγάλη προσέλευση κόσμου μπροστά από το δικαστήριο ο οποίος θα θέλει να τιμήσει την μνήμη του δημοσιογράφου και να ζητήσει την απονομή δικαιοσύνης.

Ο Ντινκ δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι στις 19 Ιανουαρίου του 2007 στην Κωνσταντινούπολη μπροστά από τα γραφεία της Agos, της δίγλωσσης τουρκοαρμενικής εβδομαδιαίας εφημερίδας την οποία διηύθυνε, από έναν νεαρό εθνικιστή.

Ο δράστης της δολοφονίας, ο Ογκούν Σαμάστ, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2011 σε κάθειρξη 23 ετών και ο υποκινητής της, Γιασίν Χαγιάλ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο το ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε εν μέρει στις 15 Μαΐου την ετυμηγορία αυτή. Διατήρησε τις καταδίκες των δύο κατηγορουμένων, αλλά ακύρωσε την απόφαση που τους απάλλαξε από την κατηγορία "του εγκλήματος σύστασης συμμορίας".