ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινούν οι εργασίες της 68ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ

Ξεκινούν οι εργασίες της 68ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ

Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η επίσημη έναρξή τους θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, με τις καθιερωμένες ομιλίες του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν και των προέδρων Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ και ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.


Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στην 68η Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει αρκετές συναντήσεις με επικεφαλής ξένων αντιπροσωπειών και θα μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Πρόεδρος της 68ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ εξελέγη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αντίγουα και Μπαρμπούδα στο διεθνή οργανισμό, John W. Ashe.

Κατά τη φετινή Σύνοδο έχουν προγραμματιστεί τρεις Συναντήσεις Υψηλού Επιπέδου:
- «Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες», στις 23 Σεπτεμβρίου
- «Πυρηνικός αφοπλισμός», στις 26 Σεπτεμβρίου
- «Παγκόσμια μετανάστευση και ανάπτυξη», στις 3-4 Οκτωβρίου.

Επίσης, στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για ανασκόπηση των προσπαθειών επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Στις προτεραιότητες της 68ης Συνόδου της ΓΣ, εκτός από τη θεματολογία των Συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου, περιλαμβάνονται και άλλα ζητήματα, όπως: βιώσιμη ανάπτυξη, μεταδοτικές ασθένειες, παγκόσμια πείνα και κλιματική αλλαγή.

Με την ευκαιρία έναρξης των εργασιών της 68ης Συνόδου της ΓΣ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, μιλώντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, αναφέρθηκε σε μια σειρά τρεχόντων θεμάτων που απασχολούν τον ΟΗΕ, όπως η συριακή κρίση, επισημαίνοντας ότι η Συρία αποτελεί σήμερα τη «μεγαλύτερη πρόκληση για την ειρήνη και την ασφάλεια», σημειώνοντας την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας .

Ο γγ του ΟΗΕ τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα, όπου θα βρίσκονται στον ΟΗΕ τουλάχιστον 131 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και 60 υπουργοί Εξωτερικών, θα κάνει «ισχυρή έκκληση» για την «ανάληψη δράσης τώρα».

Ο Μπαν Γκι-μουν υπογράμμισε επίσης ότι θα απευθύνει μήνυμα ώστε «να εργαστούμε από κοινού για μια αξιοπρεπή ζωή για όλους».

Τέλος, επισήμανε ότι θα συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, το Μαλί, τη Μέση Ανατολή, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, όπως και η αξιολόγηση των νέων διπλωματικών προσεγγίσεων για διατήρηση της ειρήνης.