ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος της κακοκαιρίας το Ακαπούλκο: 55 νεκροί

Στο έλεος της κακοκαιρίας το Ακαπούλκο: 55 νεκροί

Χάος επικράτησε την Τρίτη στο διάσημο θέρετρο Ακαπούλκο στο Μεξικό, όπου πολλά ξενοδοχεία περιόρισαν τα γεύματα που προσφέρουν στους χιλιάδες αποκλεισμένους τουρίστες, ενώ τα νερά πλημμυρών και χειμάρρων κατάπιαν σπίτια και αυτοκίνητα έπειτα από τις σφοδρές καταιγίδες, τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 55 άνθρωποι.


Στις εικόνες που μετέδωσαν μεξικανικά τηλεοπτικά δίκτυα το νερό στο διεθνές αεροδρόμιο του Ακαπούλκο φθάνει μέχρι τη μέση των εργαζόμενων, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις πλημμύρες. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 40.000 επιβάτες δεν μπόρεσαν να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο.

Επιπλέον, μια από τις βασικές οδικές συνδέσεις με την πόλη έχει αποκλειστεί εντελώς λόγω της λάσπης.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων τριών ημερών απέκοψαν πολλούς από τους δρόμους που οδηγούν στο θέρετρο αυτό του Ειρηνικού όπου ζουν 750.000 άνθρωποι.

Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις μεταφορές, εντείνοντας τα προβλήματα για την πόλη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που της φέρνει ο τουρισμός. Η είσοδος μιας από τις βασικές σήραγγες από όπου μπαίνει κανείς στο Ακαπούλκο οδικώς είχε αποκλειστεί εντελώς λόγω της λάσπης.

Οι έντονες βροχοπτώσεις προκλήθηκαν από δύο μεγάλες καταιγίδες, οι οποίες ενώθηκαν στο Μεξικό, και προκάλεσαν σφοδρές πλημμύρες.

Μεγάλο μέρος της συνοικίας Ντιαμάντε, όπου ζουν πολλοί από τους πιο πλουσιότερους πολίτες του Ακαπούλκο, επίσης πλημμύρισε.

Από το Σαββατοκύριακο, οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους στις πολιτείες Βερακρούς, Γκερέρο, Πουέμπλα, Ιδάλγο, Μιτσοακάν και Οαχάκα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Τουλάχιστον 34 θάνατοι αναφέρθηκαν στην πολιτεία Γκερέρο, όπου βρίσκεται το Ακαπούλκο. Ο δήμαρχος της πόλης Μάριο Μορένο δήλωσε ότι οι υποδομές της έχουν "καταρρεύσει".

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε μέσω Twitter ότι έδωσε εντολή να υπάρξει απογραφή "πόρτα-πόρτα" στο Γκερέρο και διέταξε επίσης το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών να δημιουργήσει μια αερογέφυρα ανάμεσα στην πρωτεύουσα και το Ακαπούλκο για να μεταφέρεται βοήθεια.

Μόνο στην πολιτεία Γκερέρο οι ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπολογίζονται σε 5 δισεκατομμύρια πέσος (289 εκατ. ευρώ) μέχρι στιγμής.