ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές «επιθέσεις» τέσσερις μέρες πριν τις Γερμανικές εκλογές

Σφοδρές «επιθέσεις» τέσσερις μέρες πριν τις Γερμανικές εκλογές

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ μετέβαλαν την τακτική τους τέσσερις ημέρες πριν από την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον ενός ευρωσκεπτικιστικού κόμματος η ταχεία άνοδος του οποίου μοιάζει να απειλεί την προσπάθεια του κεντροδεξιού συνασπισμού της συμπολίτευσης να παραμείνει στην εξουσία την Κυριακή.


Η CDU, η οποία ως σήμερα στην προεκλογική εκστρατεία αγνοούσε επιδεικτικά κι επί τούτου το μικρό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ανέθεσε σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του κόμματος και της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να επιτεθεί στο νεοπαγές πολιτικό αυτό μόρφωμα.
«Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι "θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα από οικονομικής άποψης χωρίς το ευρώ"», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εορτάζει σήμερα τη συμπλήρωση των 71 του χρόνων, μιλώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. «Ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς λαθεμένος, δεν έχει καμιά αξιοπιστία κι είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την ευημερία μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η AfD, η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο, συγκεντρώνει ένα 4% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Εάν περάσει το όριο του 5% και εισέλθει στην Μπούντεσταγκ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, αναμένεται ότι θα στερήσει από την Μέρκελ κάθε πιθανότητα να εξασφαλίσει τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τον συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών, των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του οποίου ηγείται σήμερα.
Αν και οι CDU/CSU, η παράταξη της Μέρκελ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλάβει την πρώτη θέση, όπως επίσης βέβαιο θεωρείται το ότι η ίδια θα αναλάβει καγκελάριος για τρίτη θητεία, δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν την συμπολίτευση να υπολείπεται κατά μία μονάδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Εάν οι έδρες που θα καταλάβουν στην Μπούντεσταγκ οι CDU/CSU και το FDP δεν τους εξασφαλίζουν την πλειοψηφία, η Μέρκελ ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει ένα «μεγάλο συνασπισμό» με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων παρατηρητών, θα μπορούσε να σημάνει την άμβλυνση της σκληρής γραμμής του Βερολίνου έναντι των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.
«Η τελική φάση της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας δεν άρχισε καλά για την καγκελάριο Μέρκελ», σχολίασε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg, σε σχόλιό του. «Η ισορροπία έχει ελαφρώς μεταβληθεί σε βάρος της κεντροδεξιάς συμμαχίας της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η δημοσκόπηση της Allensbach για τη συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε ότι το ποσοστό των συντηρητικών μειώθηκε κατά μία μονάδα στην πρόθεση ψήφου, πέφτοντας στο 39%, ενώ το FDP παρέμεινε σταθερό στο 6%. Εάν το αποτέλεσμα αυτό επαληθευτεί, η σημερινή κεντροδεξιά συμπολίτευση θα συγκεντρώσει 45%. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της προηγείται κατά μία εκατοστιαία μονάδα, με το SPD να σημειώνει άνοδο μίας μονάδας και να συγκεντρώνει 26%, τους Πράσινους στο 11% και το κόμμα Ντι Λίνκε (Η Αριστερά) στο 9%. Δεδομένου ότι το SPD και οι Πράσινοι αποκλείουν ένα συνασπισμό με την Αριστερά, το πιθανότερο σενάριο είναι να αναλάβει να κυβερνήσει ένας «μεγάλος συνασπισμός» υπό την Μέρκελ, όπως και την περίοδο από το 2005 ως το 2009.
Αβέβαιο αποτέλεσμα
«Είναι ακόμη εντελώς ανοικτό το ποια συμμαχία θα κυβερνήσει», επισήμανε η Ρενάτε Κέσερ, επικεφαλής της Allensbach. Οι συντηρητικοί της Μέρκελ αντιμετωπίζουν με έντονη επιφύλαξη τις δημοσκοπήσεις, αφού σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τα ποσοστά τους εμφανίστηκαν τελικά σημαντικά κατώτερα αυτών που προβλέπονταν.
Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν αντανακλούν την ενδεχόμενη ενίσχυση για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές μετά τη νίκη της περασμένης Κυριακής στη Βαυαρία, όπου η CSU κατήγαγε ευρεία νίκη. «Είναι λογικό να υποτεθεί ότι η σθεναρή νίκη στη Βαυαρία θα βοηθήσει τους συντηρητικούς», δήλωσε ο Μάνφρεντ Γκίλνερ, διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών Forsa.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι περιπλέκονται οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα από την πορεία της AfD. Εάν αυτή εισέλθει στην ομοσπονδιακή κάτω βουλή, όπως εξήγησε, η κεντροδεξιά υπολογίζεται ότι θα χρειαζόταν να συγκεντρώσει το 47% των ψήφων για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία—κάτι που ο Γκίλνερ θεωρεί μάλλον απίθανο.
Το κόμμα AfD, εκμεταλλευόμενο την ευνοϊκή για αυτήν συγκυρία, συγκέντρωσε, όπως ανακοίνωσε το ίδιο, 430.000 ευρώ σε δωρεές από περίπου 6.000 πρόσωπα μέσα σε 48 ώρες έπειτα από μια έκκληση που έκανε στο Διαδίκτυο στους ψηφοφόρους να το υποστηρίξουν, το περασμένο σαββατοκύριακο. Το σποτ της προεκλογικής εκστρατείας της Εναλλακτικής είδαν πάνω από 1 εκατ. θεατές στο YouTube, σύμφωνα με το κόμμα.
Αναλυτές, πολιτικοί και στελέχη εταιριών δημοσκοπήσεων εκφράζουν φόβους ότι το ποσοστό της AfD, η οποία είναι δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών της άκρας δεξιάς λόγω της σκληρής στάσης της έναντι των μεταναστών, ενδέχεται να αποδειχθεί ότι είναι ακόμη υψηλότερο, αφού όσοι πρόκειται να την ψηφίσουν ίσως το κρύβουν όταν ερωτώνται στο πλαίσιο ερευνών.
«Δεν έχω χρόνο να ασχολούμαι με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μοιάζουν να έχουν παγιδευτεί στο παρελθόν», είπε ο Σόιμπλε στην Τσάιτ, στη συνέντευξή του με την οποία σηματοδότησε την αλλαγή τακτικής της CDU έναντι της AfD αλλά και αποκάλυψε τον εκνευρισμό στο στρατόπεδο της Μέρκελ. Ο Σόιμπλε προέβλεψε ότι το νεοπαγές αυτό κόμμα θα χαθεί, όπως και άλλα «μονοθεματικά, οπισθοδρομικά γκρουπούσκουλα» στο παρελθόν.