ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σίνζο Άμπε στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Ο Σίνζο Άμπε στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε μετέβη σήμερα στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα για να αποδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να επιλύσει την κρίση, η οποία έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εξαιτίας των διαρροών ραδιενεργού ύδατος.


Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Άμπε σ' αυτό το πυρηνικό συγκρότημα που έχει υποστεί καταστροφές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, αφότου ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, στις 26 Δεκεμβρίου. Είχε μεταβεί μια πρώτη φορά τρεις ημέρες μετά την ανλάληψη των καθηκόντων του.

Ο Άμπε πρόκειται να συναντηθεί με εργάτες που παρακολουθούν τις εκατοντάδες δεξαμενές με ραδιενεργό νερό οι οποίες είναι διασκορπισμένες στο συγκρότημα του πυρηνικού σταθμού.

Πρόκειται επίσης να παρακολουθήσει την παρουσίαση ενός συστήματος καθαρισμού με την ονομασία ALPS, το οποίο δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργικό, αλλά υποτίθεται ότι φιλτράρει τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία από το νερό (εκτός από το καίσιο, το οποίο αφαιρείται από μια άλλη συσκευή, και το τρίτιο).

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε πριν από δύο εβδομάδες να αναμιχθεί περισσότερο στη διαχείριση της κρίσης, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προβλήματων που προκαλούνται από την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων ραδιενεργού νερού στα υπόγεια της εγκατάστασης και στις δεξαμενές