ΚΟΣΜΟΣ

Μαχαίρωσε πολυεκατομμυριούχο γιατί δεν ήθελε να τον προσλάβει

Μαχαίρωσε πολυεκατομμυριούχο γιατί δεν ήθελε να τον προσλάβει

Ο πολυεκατομμυριούχος Ζονγκ Τσινγκχού, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, δέχτηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα από έναν άνδρα ο οποίος τον τραυμάτισε επειδή αρνήθηκε να του προσφέρει εργασία.

Ο άνεργος, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, πλησίασε τον Ζονγκ κοντά στο σπίτι του στο Χανγκζού της ανατολικής Κίνας και του ζήτησε να τον προσλάβει στην εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών Wahaha, της οποίας είναι πρόεδρος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Ο 67χρονος επιχειρηματίας απάντησε αρνητικά και τότε ο νεαρός του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε στο αριστερό χέρι.

Ο δράστης, που κατάγεται από τη γειτονική πόλη Σουζού, συνελήφθη αργότερα την ίδια ημέρα.

Ο Ζονγκ δήλωσε πάντως ότι επρόκειτο για ένα απλό "ατύχημα", ότι "η υγεία του αποκαθίσταται" και έχει ήδη επιστρέψει στη δουλειά.

Μια εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, η Commercial Daily, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, έγραψε πάντως ότι η επίθεση μπορεί να έγινε για εκδίκηση μετά την απόλυση πολλών διευθυντικών στελεχών από μια θυγατρική της Wahaha.

Η περιουσία του Ζονγκ ανερχόταν στα τέλη του 2012 στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση των πλουσιότερων Κινέζων, μετά τον ιδιοκτήτη του ομίλου Wanda Group Γουάνγκ Τζιανλίν, με 14 δισ. δολάρια. Ο Ζονγκ είχε περάσει τα 40 όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις και αρχικά πουλούσε ανθρακούχα αναψυκτικά για παιδιά.

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1987, η Wahaha (το όνομα σημαίνει "Γελαστό Παιδί" στα κινέζικα), γνώρισε τεράστια επιτυχία και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ποτών και αναψυκτικών στη χώρα. Σήμερα απασχολεί 30.000 υπαλλήλους και πέρσι ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 63,6 δισ. γουάν ή 7,74 δισ. ευρώ.