ΚΟΣΜΟΣ

Independent: Απομακρύνεται η απειλή επέμβασης στη Συρία

Independent: Απομακρύνεται η απειλή επέμβασης στη Συρία

Το ενδεχόμενο υποχώρησης εξετάζουν Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ από την απαίτησή τους να συμπεριλαμβάνεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η απειλή στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Δαμασκού για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, Independent, η αφαίρεση μιας τέτοιας απειλής εξετάζεται από αυτά τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα άνοιγε τον δρόμο στην υιοθέτηση του ψηφίσματος, κάτι που μπορεί να γίνει και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα, εικάζεται πως η Ρωσία δε μπορεί να προβάλλει αντίρρηση σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ την ίδια στιγμή κορυφαίος διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει αισιόδοξος πως η Ρωσία, ακολουθούμενη από την Κίνα, θα εγκρίνει το ψήφισμα χωρίς να χρειαστεί η στρατιωτική επέμβαση πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η εφημερίδα ακόμη σημειώνει ότι η υποχώρηση των τριών χωρών δε σημαίνει ότι δε θα μπορούσαν να επαναφέρουν την απειλή στρατιωτικής δράσης σε επόμενο ψήφισμα ή ότι οι ΗΠΑ δε θα μπορούσαν να αποφασίσουν μονομερή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.