ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Σε δύσκολη θέση η Μέρκελ-Η «παράνοια» φτάνει στο αποκορύφωμα

Spiegel: Σε δύσκολη θέση η Μέρκελ-Η «παράνοια» φτάνει στο αποκορύφωμα

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής στη Γερμανία. Σε δημοσίευμά του το γερμανικό Spiegel κάνει λόγο για τις τελευταίες αγωνιώδεις μέρες της Μέρκελ στην καγκελαρία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, το κόμμα που μετέχει στο συνασπισμό της Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι (FDP), θα χρειαστούν βοήθεια προκειμένου να διατηρηθούν στο κοινοβούλιο. Ωστόσο η Μέρκελ «δεν βρίσκεται σε τόσο γενναιόδωρη διάθεση», εξηγεί το Spiegel καθώς επιθυμεί όλες τις ψήφους για το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Λίγα 24ωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση η Μέρκελ απηύθυνε μάλιστα έκκληση στους υποστηρικτές του κόμματός της να δώσουν και τις δύο ψήφους τους, αυτή για τον εκπρόσωπο της περιοχής τους στην Βουλή όσο και για το κόμμα της επιλογής τους, στους Χριστιανοδημοκράτες και να μην ενισχύσουν τους Φιλελεύθερους...

«Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν την πολυτέλεια να χαρίσουν ψήφους. Ο καθένας παλεύει για τον εαυτό του. Είμαστε δύο ξεχωριστά κόμματα», υπογράμμισε το βράδυ της Δευτέρας η κα Μέρκελ κατά την διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Πότσνταμ.

Ο ελάσσων εταίρος της απερχόμενης γερμανικής κυβέρνησης, oι Φιλελεύθεροι, δίνουν μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο FDP ένα ποσοστό στο όριο του 5%, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ο αποκλεισμός τους από την τοπική Βουλή της Βαυαρίας, όπου στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έλαβαν μόλις 3%.

Στο παρελθόν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είχε «ενισχύσει» τους Φιλελεύθερους, ωστόσο ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου η κατάσταση διαμορφώνεται διαφορετικά, καθώς το κόμμα της Καγκελαρίου έχει να αντιμετωπίσει και την απειλή από τους ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και επιθυμεί να εξασφαλίσει το ποσοστό που θα του προσφέρει πλειοψηφία.

Μάλιστα την Παρασκευή το κόμμα της Μέρκελ απέστειλε 5 εκατομμύρια επιστολές προς τους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, εξηγώντας τη στρατηγική και την πολιτική του κόμματος, παρακαλώντας στην ουσία για ψήφους, όπως αναφέρει το Spiegel.

Στην επιστολή μάλιστα η Μέρκελ αναφέρεται και στο εκλογικό σύστημα της Γερμανίας, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλοκα, αλλά και ένα από τα πιο δίκαια ως προς την αντιπροσώπευση στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ακόμη και των μικρών κομμάτων.

Το εκλογικό σύστημα στη χώρα είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε τα αποτελέσματά του να δίνουν πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού δύο ή και τριών κομμάτων. Συνδυάζει το πλειοψηφικό σύστημα με την απλή αναλογική και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1953, ενώ ο πολίτης έχει δικαίωμα δύο ψήφων, μία για τη μονοεδρική της περιοχής του και μία για την περιφέρειά του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ διατηρεί το προβάδισμα σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε η δημόσια γερμανική τηλεόραση ZDF, αργά την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Μέρκελ (CDU / CSU) θα κερδίσει το 40%, των ψήφων ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, συγκεντρώνουν το 27% οι Πράσινοι το 9% ενώ η Αριστερά, λαμβάνει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ZDF, το 8.5%. Το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, (AFD) αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα θα αποτύγχανε να κερδίσει κοινοβουλευτικές έδρες, καθώς λαμβάνει μόνο το 4% των ψήφων.

Σε άλλη δημοσκόπηση για λογαριασμό της μεγάλής κυκλοφορίας εφημερίδα Bild οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU / CSU) κερδίζουν το 38%, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι σοσιαλδημοκράτες ( SDP) θα συγκεντρώσουν 27% με 28% με τους Πράσινους συμμάχους τους να κερδίζουν το 8% με 8.5%. Στη δημοσκόπηση για την εφημερίδα Bild οι ευρωσκεπτικιστές που επιθυμούν μια μικρότερη ευρωζώνη, φαίνεται να κερδίζουν έδρες στο κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης:

Η Μέρκελ… μαριονέτα!

Γερμανία: Προβάδισμα στη Μέρκελ δίνει νέα δημοσκόπηση

Σφοδρές «επιθέσεις» τέσσερις μέρες πριν τις Γερμανικές εκλογές