ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ψηφίζουν οι Γερμανοί του εξωτερικού

Πώς ψηφίζουν οι Γερμανοί του εξωτερικού

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Γερμανοί ζουν στο εξωτερικό. Από αυτούς μόνον 67 χιλιάδες θα κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές.

Οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας τους. Άλλοι θέλουν, αλλά δεν μπορούν και σε άλλους δεν επιτρέπεται. Σε αυτούς που «θέλουν» και «μπορούν» ανήκουν οι στρατιώτες της Bundeswehr. Το «μπορούν» είναι βέβαια σχετικό, διότι για να καταστεί δυνατή η ψηφοφορία επιστρατεύονται ακόμη και μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γερμανοί στρατιώτες που θέλουν να ψηφίσουν είναι το παράδειγμα των ναυτών της φρεγάτας „Niedersachsen“, που βρίσκεται στο πέλαγος. Σχετικά βραχυπρόθεσμα έλαβαν οι ναύτες τα έντυπα συμμετοχής στις εκλογές, τα οποία έπρεπε να συμπληρώσουν προκειμένου να ασκήσουν επιστολικά το εκλογικό τους δικαίωμα. Και μάλιστα με ανορθόδοξο τρόπο, όπως αναφέρει ο συνταγματάρχης Μάρκους Μπεκ από το γραφείο της κεντρικής διοίκησης που εδρεύει στο Πότσνταμ. «Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ναύτες έλαβαν τα απαραίτητα έντυπα μέσα σε μια κάψουλα, την οποία έριξε στη θάλασσα σε μικρή απόσταση από το πολεμικό πλοίο ένα ισπανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος», εξηγεί ο κ. Μπεκ, διευκρινίζοντας ότι «η διεθνής συνεργασία, ακόμη και εάν πρόκειται για εκλογές, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στα δρώμενα της Bundeswehr». Στη συνέχεια μία λέμβος της φρεγάτας έφερε την κάψουλα με τα έντυπα της ψηφοφρίας στο πλοίο.

Χωρίς δεσμούς με την πατρίδα

Δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί του εξωτερικού που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, καθώς δεν έχουν πλέον δεσμούς με την πατρίδα τους. «Ζω στη Ναμίμπια εδώ και 47 χρόνια, δεν με ενδιαφέρει η γερμανική πολιτική», λέει μια 60χρονη Γερμανίδα. Όμως πολλοί που θέλουν να ψηφίσουν δεν έχουν το δικαίωμα. Σύμφωνα με τον νόμο, οι Γερμανοί που ζουν στο εξωτερικό περισσότερα από 25 χρόνια θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν άμεσο συμφέρον στη Γερμανία προκειμένου να τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα Ινστιτούτα Goethe του εξωτερικού ή εκείνοι που είναι μέλη γερμανικών συλλογικοτήτων. Δικαίωμα ψήφου έχουν και οι Γερμανοί του εξωτερικού που έχουν εισοδήματα στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η συγγραφέας Ανγκέλικα Στούκε που ζει στην Ισπανία, η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης είναι στη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ DW